Social 18 August 2016 10:30
Istoricul, filosoful, romancierul si diplomatul Neagu Djuvara, decorat in 2016 cu Ordinul national ”Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, implineste, joi, varsta de 100 de ani.

Viata lui Neagu Djuvara a fost marcata in intregime de prezenta femeii, a dezvaluit scriitorul intr-un interviu acordat in exclusivitate agentiei de presa News.ro, pe 8 Martie, el amintindu-si de mama sa, care, ramasa vaduva, cu doi copii, a fost cea care ”a dus, ca o sfanta, barca” atunci cand familia sa nu mai reprezenta nimic in istoria anilor 1920.

”Mama, saraca, a fost extraordinara, de un curaj.., a dus barca noastra, cand nu mai reprezentam nimic in istoria familiilor din anii 1920. Ea, Tinca Djuvara, imi amintesc ca avea o carte de vizita si nu mai stiu daca era Ecaterina sau Tinca, nascuta Gradisteanu. Dintr-o data, famiiliile mari din veacul al XIX-lea disparusera. Odata cu prabusirea conservatorilor dupa razboi, cel mai interesant era, imi aduc aminte de cand eram copil, sa te pui bine cu familia Bratianu”, povestea Neagu Djuvara.

El spunea ca nu si-l aminteste bine pe tatal lui, dar in copilarie i se spunea ca ii seamana: “Din punct de vedere fizic, as fi mai aproape de familia tatei, se zice ca semanam cu tata, Radu Djuvara, dar moralmente ii sunt foarte recunoascator mamei, care a fost ca o sfanta, cum si-a dus ea barca, cu cei doi copii, a fost admirabila”, informeaza News.ro.

Neagu Djuvara, nascut pe 18 august 1916, la Bucuresti, intr-o familie de origine aromana, si-a luat licenta in Istorie la Sorbona, in 1937, si trei ani mai tarziu a devenit doctor in Drept, la Paris. In 1972, a obtinut doctoratul in Filosofie, tot in capitala franceza, urmand ca, in 1987 sa primeasca Diploma Institutului National de Limbi si Civilizatii Orientale din Paris.

In 1941, el a participat, ca elev-ofiter, la campania din Basarabia si Transnistria, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si a fost ranit in apropiere de Odesa.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

”Dupa parerea mea, autentica e ziua de 10 mai. E adevarat ca tot intr-un 10 mai a sosit in Romania Carol I. E o coincidenta, insa Mihail Kogalniceanu a spus, in 9 mai, ca suntem independenti fata de Turcia, pentru ca eram o provincie oarecum sub protectorat otoman. Mai trebuia o declaratie oficiala, care s-a intamplat a doua zi”, explica Neagu Djuvara in interviul acordat News.ro. In opinia istoricului, ambiguitatea privind Ziua Independentei a fost artificial intretinuta de regimul comunist.

A fost curier diplomatic in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 si a ramas pana in 1947.

A urmat exilul la Paris, unde a fost secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani, a colaborat cu Radio Europa Libera si mai multe fundatii. A petrecut 23 de ani in Republica Niger, in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine, de unde s-a intors, in 1984, la Paris.

Citeste si:
Cum s-a schimbat iubirea în ultimii 100 de ani?
Cum s-a schimbat iubirea în...

Dupa Revolutia din 1989, Neagu Djuvara a revenit in Romania, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti pana in 1998.

Neagu Djuvara este membru de onoare al Institutului de Istorie ''A.D.Xenopol'' din Iasi si al Institutului de Istorie ''Nicolae Iorga'' din Bucuresti.

Scriitorul este un sustinator al cercetarilor referitoare la istoria romanilor, fiind preocupat, in special, de filosofia istoriei.

Neagu Djuvara este autorul a 20 de volume, de specialitate si memorii, intre care se numara ”Civilizatii si tipare istorice. Un studiu comparat al civilizatiilor'” (Paris, 1975), premiata de Academia Franceza in 1976, ”Intre Orient si Occident. Tarile romane la inceputul epocii moderne” (1995), ”O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri, seria Istorie” (1999) si ”Amintiri din pribegie” (2005).

Citeste si:
Bojdeuca lui Ion Creangă, închisă pentru un an și jumătate. Va fi...
Bojdeuca lui Ion Creangă,...

Numele sau apare pe mai multe volume colective, precum ”Aromanii: istorie, limba, destin” (1996, 2012) si ”Cartile care ne-au facut oameni” (2010).

In 2006, a fost decorat cu Ordinul National ''Servicul Credincios'' in grad de Mare Cruce, iar in 2010, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul National ”Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, iar la finalul lunii martie a acestui an, a primit premiul de Excelenta la cea de-a XVI-a editie a Galei Premiilor Radio Romania Cultural.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.