Social 6 Aprilie 2015 16:56
Darius Valcov, prin avocatii sai, a depus o cerere de inlocuire a arestului preventiv cu masura cercetarii in arest la domiciliu sau sub control judiciar, solicitarea fostului ministru urmand sa fie analizata marti de judecatorii instantei supreme.

Aparatorii fostului ministru au depus, luni, o cerere de inlocuire a masurii preventive in dosarul in care Darius Valcov este cercetat penal pentru fapte de coruptie. In urma inregistrarii solicitarii, la nivelul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) s-a constituit un dosar si, in urma repartizarii aleatorii, acesta a fost repartizat pentru a fi analizat marti.

Darius Valcov a fost adus, luni, Directia Nationala Anticoruptie (DNA), fiind insotit de politistii care l-au escortat din Arestul Politiei Capitalei, unde este incarcerat din 2 aprilie. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca Darius Valcov a fost adus la DNA pentru a da noi declaratii, dar si pentru alte acte procedurale.

Fostul ministru al Finantelor a fost audiat si in 2 aprilie la DNA, unde a mers dupa ce Senatul a avizat, in 1 aprilie, o noua cerere a procurorilor de arestare a acestuia.

Procurorii au cerut noul aviz de la Senat pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Valcov dupa ce au extins acuzatiile aduce acestuia, initial fiind inceputa urmarirea penala pe numele fostului ministru pentru trafic de influenta. Astfel, Darius Valcov este acuzat si ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de Valcov, dar erau administrate prin interpusi.

Darius Valcov a stat in arest la domiciliu din 26 martie pana in 2 aprilie, cand a fost arestat preventiv pentru 23 de zile, pana in 24 aprilie inclusiv. Instanta suprema a admis in 2 aprilie contestatia procurorilor DNA in cazul deciziei de arestare la domiciliu a lui Valcov luata de un judecator de drepturi si libertati de la ICCJ. Decizia a fost luata dupa ce procurorii l-au acuzat de trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Fostul ministru al Finantelor le-a propus procurorilor sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei sale, insa a fost refuzat, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din randul anchetatorilor.

Procurorul de caz nu a considerat ca in cazul lui Darius Valcov poate fi aplicat articolul 478 din Codul de Procedura Penala, potrivit caruia in cursul urmaririi penale, dupa inceperea actiunii penale, inculpatul si procurorul pot incheia un acord, ca urmare a recunoasterii vinovatiei de catre inculpat. "Acordul de recunoastere a vinovatiei se poate incheia numai cu privire la infractiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a inchisorii de cel mult sapte ani", potrivit articolului 480 din Codul de Procedura Penala.

Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei. Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca seiful se afla in casa deputatului PSD Daniel Barbulescu, prieten al fostului ministru al Finantelor.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.