Social 12 Martie 2015 10:32
Mai multe perchezitii au loc, joi dimineata, la sediul Primariei Sectorului 5 si la locuinta primarului Marian Vanghelie, intr-un dosar instrumentat de DNA, privind atribuirea de contracte publice in mod ilegal, potrivit unor surse din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

[UPDATE]

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a fost scos cu mascatii din locuinta sa, joi dupa-amiaza, dupa aproximativ cinci ore de perchezitii, si a fost dus la sediul Primariei, unde, de asemenea, au loc perchezitii, iar de acolo ar urma sa fie dus la DNA pentru audieri.

Marian Vanghelie a fost urcat in duba politistilor, el fiind dus la sediul Primariei Sectorului 5, pentru ca perchezitiile sa fie continuate la sediul institutiei in prezenta edilului, scrie MEDIAFAX.

"Este dus spre cea de-a doua locatie, unde se va face o perchezitie imobiliara, la sediul Primariei Sectorului 5. Ulterior finalizarii procedurii va fi insotit la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Procurorii au venit cu un mandat si cu o autorizatie de la judecator in vederea identificarii anumitor documente sau a altor probe ce ar putea fi interesate in cauza si folosite de catre procurori in suspiciunile pe care acestia le au cu referire la acuzatiile aduse pana la acest moment", a spus avocatul lui Vanghelie, Cristian Ene.

Procurorii anticoruptie au ridicat din locuinta primarului Marian Vanghelie sase ceasuri, precum si documentele pentru un teren care ii apartine fostei soacre a edilului, a afirmat avocatul acestuia, Cezar Bivolaru.

Aparatorul edilului a explicat, la iesirea din casa primarului, ca nu stie motivul pentru care au fost ridicate ceasurile, insa ele sunt trecute in declaratia de avere a lui Marian Vanghelie.

"Nu stiu de ce s-au solicitat asemenea obiecte. Le-au cautat, iar domnul primar le-a predat. Sunt ceasuri care oricum apar in declaratiile lui de avere incepand cu anul 2000, pe care le puteti gasi pe site. (...) Ceasurile sunt cumparate de domnul primar. E vorba de cinci sau sase ceasuri", a spus avocatul.

Cezar Bivolaru a adaugat ca procurorii au ridicat si documentele legate de un teren aflat in proprietatea fostei socare a lui Marian Vanghelie.

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

"Sunt cateva inscrisuri, care nu au nicio legatura cu firma Calex. Sunt inscrisuri ale fostei sotii a domnului Vanghelie, cu un teren al mamei fostei sotii al domnului Vanghelie. (...) Documentele erau intr-o mapa. S-au uitat pe acte si au vazut ca privesc un teren. Terenul este pe numele mamei doamnei. Proprietatea a fost dobandita in 1993, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Cred ca este in afara Bucurestiului", a mai spus avocatul lui Marian Vanghelie.


[UPDATE]

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, la locuinta caruia procurorii anticoruptie fac perchezitii, are calitatea de suspect, afirma avocatul acestuia, Cezar Bivolaru, precizand ca pe mandatul de aducere la DNA se mentioneaza ca acesta este suspectat de abuz in serviciu.

"Pe mandatul de aducere am observat ca este suspect de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Nu sunt detalii, deci nu va pot da nici eu detalii la acest moment. Din actele pe care le-am vazut pana acum nu rezulta prejudiciul in acest dosar", a spus avocatul primarului Marian Vanghelie, aflat la locuinta acestuia, unde au loc perchezitii.

Citeste si:
Marian Vanghelie, în libertate sub control judiciar. Poate lua...
Marian Vanghelie, în...

Intrebat daca Vanghelie a perceput comisioane pentru incheierea unor contracte cu Primaria Sector 5, avocatul a spus: "Sunt sigur ca nu". "E posibil sa plecam de aici spre Primaria Sectorului 5 sau, daca nu, spre DNA, in functie de ceea ce va decide procurorul de caz", a mai afirmat avocatul lui Marian Vanghelie.

Referitor la motivul pentru care Oana Mizil a fost adusa la DNA pentru audieri, avocatul a spus ca nu stie detalii.

"Ea poate avea nicio calitate in acest dosar, in conditiile in care este deputat in Parlamentul Romaniei. Nu stiu sa existe o solicitare catre Parlament in vederea retinerii, inceperii urmaririi penale", a adaugat avocatul Cezar Bivolaru.


[UPDATE]

Primarul Marian Vanghelie percepea comisioane de aproximativ 20%, sub diverse forme, pentru atribuirea si plata anumitor lucrari, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Citeste si:
Cine va prelua conducerea Primăriei Sectorului 5 în lipsa lui Piedone
Cine va prelua conducerea...

Surse apropiate anchetei au adaugat ca edilul va fi dus la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a fi audiat.


Sursele din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au precizat ca perchezitiile vizeaza Primaria Sectorului 5 al Capitalei si locuinta edilului Marian Vanghelie, mai multi procurori deplasandu-se si la Administratia Domeniului Public Sector 5, precum si la sediul firmei Calex Business.

Procurorii fac aceste perchezitii in legatura cu fapte care s-au petrecut din 2007 pana in prezent, dosarul vizand lucrari publice care au fost atribuite in mod ilegal, au adaugat sursele citate, potrivit MEDIAFAX.

Valoarea contractelor, spun surse din DNA, se ridica la doua miliarde de lei.

"Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2007 – 2015", potrivit comunicatului de presa al DNA.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Conform sursei citate, joi, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in noua locatii situate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, "din care doua sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice".

"In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si a Grupului de Lucru pentru Combaterea si Documentarea Infractiunilor de Evaziune Fiscala si Spalarea Banilor din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti", au adaugat reprezentatii DNA, in comunicatul de presa.

Procurorii au mai facut perchezitii, la inceputul lunii septembrie 2014, la ADP Sector 5, intr-un dosar de evaziune fiscala, cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei,

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el castigand alegerile din pozitia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid pana in noiembrie 2014, cand a fost exclus, alaturi de Mircea Geoana si Dan Sova, in urma votului Comitetului Executiv National al PSD.

Ulterior, in martie, Vanghelie si Geoana au anuntat infiintarea unei noi formatiuni politice, Partidul Social Romanesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.