Social 19 August 2014 11:44
Omul de afaceri Dinu Patriciu, in varsta de 64 de ani, a murit la Londra, acesta suferind de mai multi ani de cancer.

In decembrie 2012, omul de afaceri a fost supus unui transplant de ficat.

Patriciu detinea active imobiliare in Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro in mijlocul crizei. In Romania, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprindea Romana Offices, Cubic Center si Evo Center (in Pipera), Baneasa Business Center, Cascade Offices (Buzesti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodata, omul de afaceri a detinut impreuna cu fondul AIG/Lincoln cladirea de birouri Lakeview din Floreasca vanduta in anul trecut fondului NEPI.

Dan Costache Patriciu s-a nascut la data de 3 august 1950. Dinu Patriciu a absolvit Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti in anul 1975, obtinand diploma de arhitect. Dupa absolvirea facultatii, a fost repartizat ca arhitect la Institutul de Proiectari al Ministerului Comertului Exterior. Apoi, in anul 1978 este admis ca asistent universitar la Institutul de Arhitectura din Bucuresti.

In anul 1990, Dinu Patriciu devine membru fondator al PNL. In legislatura 1990-1992, a fost ales ca deputat de Timis pe listele PNL.

In legislatura 1992-1996, Dinu Patriciu a fost ales ca deputat de Dambovita pe listele Conventiei Democrate Romane. A fost lider al Grupului parlamentar al Partidului Liberal 1993 si al Partidului Aliantei Civice (octombrie 1992 - decembrie 1994) si a facut parte din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (pana in noiembrie 1995) si din Comisia pentru buget, finante si banci (din noiembrie 1995).

In 1996, Patriciu a candidat la functia de primar general al municipiului Bucuresti, ca reprezentant al PL '93.

In anul 1998, Dinu Patriciu a achizitionat compania Rompetrol, care avea sa-l propulseze ca unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata energetica a Romaniei. Dupa ce a condus achizitia Rompetrol SA de catre un grup de investitori in 1998, a fost membru al Consiliului de Administratie de la infiintarea acestuia, preluand pozitia de director general in 2001.

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

Dinu Patriciu a fost deputat si in legislatura 2000-2004, fiind ales ca reprezentant al PNL. A facut parte din Comisia pentru industrii si servicii pana la data de 18 iunie 2003, cand a demisionat din calitatea de membru al Parlamentului Romaniei pe motiv de incompatibilitate si a fost inlocuit de catre Adrian Emanuil Semcu. Dinu Patriciu s-a retras in anul 2003 din Parlament si din viata politica activa pentru a se putea dedica afacerilor.

In anul 2002, el a perfectat cea mai importanta tranzactie pe piata petroliera din Romania: incheierea unui parteneriat al Rompetrol cu OMV, grupul petrolier austriac cotat cel mai bine la bursa din Viena.

Dinu Patriciu a contribuit la transformarea Rompetrol dintr-o firma de servicii petroliere aflata in proprietatea statului intr-unul dintre primii 25 de operatori din Uniunea Europeana, in principal printr-un program de achizitii strategice si crestere organica. Acest program a inceput cu achizitia rafinariei Vega (1999), continuand cu Petros SA (2000) si achizitia pachetului majoritar al Petromidia SA (2001), obiectiv ce a devenit in scurt timp de la preluare cea mai moderna rafinarie si complex petrochimic din Romania.

Citeste si:
Un bărbat de 41 de ani a murit după ce a făcut un accident cu ATV-ul
Un bărbat de 41 de ani a...

In august 2007, Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile Rompetrol Holding (el detinand un procent de 80% din actiuni), care controla Grupul Rompetrol companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. In urma acestei tranzactii, el a ramas in continuare presedintele si directorul general al grupului Rompetrol, dar a devenit cel mai bogat roman, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari au venit doar din vanzarea pachetului detinut la Rompetrol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.