Social 18 Martie 2014 19:40
Senatorii din Comisia pentru cultura propun ca Ziua Unirii Principatelor Romane sa fie sarbatoare legala nelucratoare.

Propunerea legislativa prevedea initial ca 24 ianuarie sa fie declarata doar "sarbatoare legala", nu si "nelucratoare". Prin proiect se mai prevede ca autoritatile administratiei publice centrale vor organiza sau vor sprijini logistic si material manifestarile publice dedicate acestei zile.

"Vointa si curajul iesenilor de a realiza Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca trebuie recunoscute de intreaga natiune romana drept un exemplu de solidaritate si sacrificiu, de afirmare a conttiintei nationale. (…) Sacrificandu-si capitala, moldovenii au dat romanilor o tara. Consideram anormal sa ziua de 24 ianuarie sa fie un simplu prilej de discursuri, o zi a carei semnificatie profunda in devenirea noastra nationala si statala sa se piarda cu trecerea timpului. 24 ianuarie semnifica, practic, ziua de nastere a statului national mopdern roman si romanii nu trebuie sa uite acest lucru. (…) Recunoasterea ca sarbatoare legala este un gest simbolic care confera acestei sarbatori statutul binemeritat, deoarece exista un adevar istoric de netagaduit: Romania s-a nascut la Iasi", se arata in expunerea de motive, scrie MEDIAFAX.

Initiatorii au preluat in aceasta expunere de motive din textul Proclamatiei "Romania s-a nascut la Iasi!", din 24 ianuarie 2010, ai carei semnatari sunt mentionati ca "autori" ai propunerii legislative – Primarul Municipiului Iasi, Gheorghe Nechita, Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, academicieni si rectori ai unor universitati din Iasi.

Semnatarii propunerii legislative mentioneaza ca, la acea vreme, presedintele Traian Basescu si-a declarat, la randul sau, sprijinul pentru proclamatia prin care se cerea ca aceasta zi sa devina sarbatoare legala.

Printre initiatorii acestui proiect se numara Ecaterina Andronescu, Viorel Arcas, Gabriela Firea, Dumitru Oprea, Alexandru Peres, Eugen Bejinariu, Ana Birchall, Florin Iordache, Cosmin Nicula, Bogdan Niculescu Duvaz si Madalin Voicu.

Citeste si:
Mihai Trăistariu a ajuns la capătul puterilor . Vrea să își...
Mihai Trăistariu a ajuns la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.