Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a inregistrat luni, la ora 08.01, in zona Galati, unde in septembrie au fost inregistrate alte opt seisme, informeaza Institutul National pentru Fizica Pamantului.

Cutremurul a avut intensitatea II in zona epicentrala si s-a produs la o adancime de cinci kilometri, a precizat Institutul National pentru Fizica Pamantului.

Potrivit MEDIAFAX, orasele apropiate de epicentrul seismului sunt Galati (20 de kilometri), Braila (28 de kilometri), Macin (38 de kilometri),Tecuci (51 de kilometri) si Focsani (53 de kilometri).

Un alt cutremur, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richeter, s-a produs duminica, la ora 21.10, la o adancime de 10 kilometri. Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de municipiul Galati, la 27 de kilometri de Braila, la 36 de kilometri de Macin, la 53 de kilometri de Tecuci si la 57 de kilometri de Focsani.

In luna septembrie au avut loc alte sapte cutremure in zona Galati, unul dintre acestea, de 3,2 grade pe scara Richter, fiind inregistrat in 27 septembrie.

In 25 septembrie s-au produs patru cutremure in zona Galati, la ora 3.36 - de 3,3 grade pe scara Richter, la ora 5.50 - de 3,4 grade, la 17.05 - de 2,8 grade si la 18.43 - de 3,2 grade.

Alte doua cutremure s-au produs in zona Galati in 23 septembrie, avand magnitudinea de 2,8 si, respectiv, 3 grade pe scara Richter.

Toate cele noua cutremure s-au produs in aceeasi zona epicentrala.
Cercetatorii au instalat in zona aparatura de monitorizare a miscarilor telurice, pentru a stabili din ce cauza se produc seismele.

Situatia seismelor produse in ultima perioada in judetul Galati este monitorizata de catre autoritati si nu exista motive de panica, a declarat premierul Victor Ponta, la comandamentul pentru situatii de urgenta reunit, luni, la Guvern ca urmare a avertizarilor meteo.

"Exista de cateva zile un fenomen special, cutremure. Colegii noastri de la Institutului National Pentru Fizica Pamantului motnitorizeaza zona. Deocamdata nu sunt lucruri speciale. Speram sa n-avem probleme in continuare", a declarat ministrul delegat pentru cercetari stiintifice, Mihnea Costoiu.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Trei specialisti ai Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului au venit in satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, unde localnicii se plang ca li se cutremura casele si aud tot felul de zgomote ciudate din pamant.

Din cauza zguduiturilor, care au loc si de sapte ori intr-o zi, casele din satul Izvoarele au avut de suferit: peretii s-au crapat, a inceput sa cada tencuiala etc.

"Se simte de parca fierbe pamantul sub picioare. Se aud bubuieli puternice de sare mancarea de pe masa. Sa vina cineva sa spuna ce este, ca ne cad casele pe noi si nu mai putem dormi de teama", a spus Anca Necula, potrivit Viata Libera Galati.

Primarul comunei nu a gasit nicio explicatie, motiv pentru care s-a cerut ajutorul celor de la Protectia Civila. Nici acestia insa nu au reusit sa gaseasca motivul fenomenelor din Izvoarele. Primarul a convocat insa o sedinta, in urma careia s-a ajuns la concluzia ca doar geologii si seismologii pot gasi explicatii pentru zgaltaielile si bubuiturile care i-au speriat pe localnici. "Am chemat doi geologi si un seismolog", a explicat Ion Nicolau, primarul comunei Slobozia Conachi.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.