Mitropolia Moldovei si Bucovinei cere ca predarea religiei in scoli sa fie garantata in viitoarea Constitutie a Romaniei, iar numele Dumnezeu sa apara in paragrafe.

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, remis miercuri catre MEDIAFAX, Sindodul mitropolitan a hotarat in sedinta din 5 martie, printre altele, "initierea unor actiuni de sensibilizare a oficialitatilor, in sensul introducerii sau revizuirii, in viitoarea Constitutie a Romaniei, a unor articole care sa faca referire la numele lui Dumnezeu sau care sa sublinieze rolul familiei in societate, importanta traditiei crestine a poporului roman, evidentierea rolului pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a avut si il are in istoria tarii, a necesitatii predarii religiei in scoala, precum si importanta sustinerii romanilor aflati in afara granitelor tarii".

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei s-a intrunit sub presedintia IPS Parinte Mitropolit Teofan, la sedinta participand si IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Corneliu, Episcopul Husilor, PS Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Ioachim Bacauanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, a precizat sursa citata.

In cadrul aceleiasi sedinte s-a decis "necesitatea de a identifica locurile din teritoriul canonic al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei unde se afla inhumati ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, care sa fie pomeniti, in ziua mutarii acestora la Domnul".

De asemenea, s-a hotarat intensificarea "misiunii in zonele in care au aparut persoane sau miscari eterodoxe, dar care activeaza sub aparenta unui cult ortodox".

Lobby-ul pregatit de Mitropolia Moldovei ar putea constitui o activitate ilegala, din moment ce Romania este un stat secular ce nu are o religie de stat.

Prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa și regimul general al cultelor Publicata in Monitorul oficial Partea I, nr. 11/8.01.2007 se prevede, intre altele, ca "In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee. Cultele sunt egale in fata legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fata de vreun cult."

Citeste si:
Monica Bârlădeanu, despre minunile pe care le-a trăit rugându-se la...
Monica Bârlădeanu, despre...

Cu toate acestea, actiunile Bisericii si-ar putea gasi sustinatori in randul politicienilor. De exemplu, deputatul PSD Ciprian Nica a declarat, miercuri, ca el ar sustine ideea introducerii in legea fundamentala a unei prevederi in ceea ce priveste calitatea de popor crestin a romanilor, in preambulul noii Constitutii.

Nica a fost intrebat cum vede ideea ca in textul Constitutiei sa existe mentionat numele lui Dumnezeu, propunere sustinuta de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, relateaza MEDIAFAX.

"Cum eu il cunosc pe IPS Teofan si stiu trairea lui religioasa deosebita care mie mi-a ajuns la inima iar ca fapt generalizator al nostru al romanilor noi suntem un popor crestin ortodox prin excelenta si catolici... Probabil in preambulul Constitutiei sa scriem undeva ca suntem popor crestin nu este rau, pentru ca din pacate eu observ o ofensiva a altor secte religioase care numai in credinta lui Dumnezeu nu te duc si noi, poporul roman, daca am rezistat de 2.000 de ani sau poate de mai mult timp, de cand l-am avut pe domnul Isus Cristos numai cu credinta lui Dumnezeu am rezistat. Cred ca nu e rea ideea", a raspuns deputatul PSD.

Citeste si:
Religia ar putea deveni materie opțională la BAC. Cum a reacționat...
Religia ar putea deveni...

El a fost chestionat de jurnalisti daca ar vota pentru introducerea unei astfel de propuneri in cadrul comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei.

"Bineinteles ca as vota, depinde insa forma pe care i-o dam, ca este Constitutia si trebuie sa gasesti o asemenea formula incat sa nu supere nici pe altii, nici sa para ca ne-am intors in alta epoca. Sa nu uitam ca suntem crestin ortodocsi si credem in Dumnezeu si in Sfanta Treime", a mai spus Nica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.