Guvernul transmite ca proiectul privind Codul administrativ, care stabileste ca persoanele condamnate penal pot ocupa functii in Executiv dupa reabilitare, a fost elaborat si pus in dezbatere de Guvernul Ciolos, si nu reprezinta o initiativa a actualei coalitii, desi isi insuseste prevederile, care tin cont de jurisprudenta CCR si de Codul penal.

"Proiectul de act normativ privind Codul Administrativ a fost elaborat si introdus in dezbatere publica la data de 8 noiembrie 2016, cu doua luni inainte de venirea la guvernare a actualei coalitii politice. La acea data, proiectul Codului Administrativ, propus si angajat de fostul cabinet condus de domnul prim-ministru Dacian Ciolos, continea in aceeasi forma si articolul privind amendarea Legii 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor", se arata in precizarea Guvernului.

Introducerea prevederii privind reabilitatea "nu reprezinta o initiativa a actualei Coalitii de guvernare", potrivit Executivului, care insa isi insuseste aceste modificari.

"Introducerea la acea data a prevederilor legate de amendarea Legii 90/2001 a fost motivata de necesitatea de actualizare a legislatiei privind administratia publica centrala si locala in acord cu jurisprudenta Curtii Constitutionale din ultimii ani si corelarea cu alte acte normative cu incidenta in administratia publica", se arata in comunicatul de presa.

Guvernul precizeaza ca reabilitarea, conditiile si efectele acesteia sunt reglementate de Codul Penal, iar in ceea ce priveste modificarea uneia dintre conditiile necesare pentru ocuparea functiei de membru al Guvernului se arata ca, potrivit Codului Penal, art 169, alin.1, reabilitarea „face sa inceteze decaderile si interdictiile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare”.

Modificarea vine astfel din "necesitatea de a duce claritiate textului juridic din actuala Lege 90/2001". Guvernul citeaza si din argumentatia CCR, care a aratat ca Legea 90 trebuie modificata.

"Mentionam ca toate prevederile actului normativ au fost elaborate de un grup de lucru format din experti ai ministerelor de linie si ai altor institutii abilitate in procedurile de avizare. De asemenea, subliniem ca in procesul de elaborare a actelor normative este obligatorie respectarea dispozitiilor enuntate de Curtea Constitutionala, inclusiv cele cuprinse in Decizia CCR nr. 304/2017", se arata in comunicat.

Citeste si:
Guvernul a aprobat noi criterii de ocupare a posturilor pentru...
Guvernul a aprobat noi...

Codul Administrativ reuneste 20 de acte normative in vederea clarificarii prevederilor, asigurarii aplicarii lor unitare si neinterpretabile, precum si eliminarii contradictiilor, redundantelor si situatiilor de vid legislativ, potrivit Guvernului.

Proiectul de lege se afla inca in consultare publica si in avizare interministeriala, institutiile interesate putand in continuare sa formuleze propuneri si observatii.

Textul depus de Guvernul Tudose in consultare publica, din luna iulie, preia din prevederile proiectului elaborat de Ministerul Dezvoltarii, pe vremea cand acesta era condus de Vasile Dancu, inclusiv in ceea ce priveste Legea 90, insa nu este preluat integral.

Un proiect de lege pregatit de Guvernul Tudose va modifica Legea 90/2001, care interzice unei persoane condamnate penal sa fie membru al Guvernului, actualul Cabinet urmand ca printr-un alt act sa excepteze de la aceasta interdictie persoanele care s-au reabilitat.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.