Guvernul a aprobat, miercuri, printr-o ordonanţă de modificare şi completare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, noi criterii de formare iniţială şi de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de funcţii de conducere din Direcţiile de Sănătate Publică (DSP)şi serviciile de ambulanţă. Scopul este de a permite asigurarea continuă a unui management eficient.

Guvernul a aprobat noi criterii de ocupare a posturilor pentru funcțiile de conducere din DSP-uri și de la Ambulanță

Conform unui comunicat al Guvernului, este vorba despre manageri, directori executivi şi directori executivi adjuncţi ai Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, directori generali, directori medicali, medic-şef.

De asemenea, se introduce noţiunea de criterii de calitate aferente programelor de formare, gândite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în programul de asistenţă tehnică din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„În vederea asigurării dezvoltării profesionale continue în domeniul managementului sanitar, actul normativ introduce necesitatea absolvirii la 3 ani, pentru funcţiile de conducere din domeniul sănătăţii, a unui curs de scurtă durată în management sanitar sau managementul serviciilor de sănătate, avizate de Ministerul Sănătăţii, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Alinierea mandatului managerilor de spitale cu cel al comitetelor directoare (formate din director medical, director de îngrijiri şi director financiar) are scopul de a permite asigurarea continuă a unui management eficient", se arată în comunicat.

Totodată, pentru a putea realiza în mod coerent politicile publice ale Ministerului Sănătăţii în domeniul resurselor umane şi implicit prevederile din cadrul PNRR, se are în vedere înfiinţarea unui Institut Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate, ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii. Institutul se va înfiinţa prin reorganizarea Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

„Ministerul Sănătăţii, în calitatea de coordonator de reformă, s-a angajat în implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) - Componenta C12 'Sănătate', prin trei reforme principale, care includ şi reforma managementului serviciilor de sănătate. Această reformă are jaloane şi ţinte care includ revizuiri legislative în semestrul 2022, respectiv creşterea capacităţii de formare profesională a tuturor actorilor implicaţi în acest domeniu", se mai arată în comunicat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iulie 2022 - 03 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.