Premierul Sorin Grindeanu a trimis o sesizare Curtii Constitutionale in care semnaleaza ca nu a fost respectat secretul votului la motiunea de cenzura din 21 iunie, fapt care dus la un conflict de natura constitutionala intre puterile statului prin efectul motiunii asupra cabinetului sau. Grindeanu precizeaza ca nu cere anularea adoptarii motiunii, ci prevederi care sa impuna pe viitor reluarea votului in situatii similare.

Primul-ministru Sorin Grindeanu reclama Curtii Constitutionale faptul ca unii parlamentari au votat motiunea de cenzura cu bilele la vedere, fapt ce contravine prevederilor din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, care prevede explicit votul secret pentru motiunile de cenzura.

”Exercitarea mandatului de catre deputati si senatori, aflati in serviciul poporului, trebuie sa fie caracterizata, intre alte exigente, de respectarea principiului legalitatii si al bunei-credinte, prin exprimarea votului in stricta concordanta cu interesele electoratului care a acordat mandatul respectiv si cu convingerea proprie a parlamentarului”, a scris Grindeanu.

El sustine ca Regulamentul pe care l-a invocat trebuie sa contina prevederi suplimentare care sa se refere la situatia in care secretul votului nu este asigurat. ”Consider ca nu este lipsita de interes o eventuala completare a Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului cu norme care sa prevada reluarea votului in situatia in care derularea concreta a procedurilor parlamentare nu respecta prevederile regulamentare aplicabile”, se arata in documentul citat.

Premierul argumenteaza ca nerespectarea secretului votului la motiunea de cenzura care i-a demis guvernul a creat un conflict de natura constitutionala intre puterile statului, prin efectele pe care adoptarea motiunii le-a produs, scrie News.ro.

”Fara a solicita anularea adoptarii motiunii de cenzura, va adresez rugamintea de a examina conditiile votarii de catre deputati si senatori a acestei motiuni si de a impune Parlamentului respectarea pe viitor a dispozitiilor constitutionale si legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari”, se mai spune in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale.

Premierul interimar Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, ca spera ca Secretariatul General al Guvernului (SGG) ”sa gaseasca o solutie pana maine”, pentru a trimite in numele Executivului o solicitare la Curtea Constitutionala prin care sa se gaseasca o modalitate ”de a proteja dreptul parlamentarilor de a-si exprima votul fara nicio constrangere”, precizand ca ”spectacolul” de la votarea motiunii de cenzura nu ar trebui sa se mai intample in Parlamentul Romaniei si ca votul trebuie sa fie secret.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

”Ce s-a intamplat la motiunea de cenzura, acel spectacol cu randuri de filtre si cu aratatul votului, nu ar trebui sa se mai intample in Parlamentul Romaniei. Este o chestiune care tine si de lege si de demnitate si de onoare. I-am rugat pe cei de la Secretariatul General, poate gasesc o solutie pana maine, de a face o solicitare la Curtea Constitutionala, in numele Guvernului, prin care sa gasim o modalitate de a proteja dreptul parlamentarilor de a-si exprima votul fara nicio constrangere. Votul trebuie sa fie secret”, a declarat Sorin Grindeanu.

El si-a exprimat speranta ca se va gasi o solutie ”sa se spuna «stop» acestor practici, mai ales in Parlamentul Romaniei”.

”Sper sa gaseasca o solutie. Repet, pentru viitor, pentru ce va fi dupa. E bine pentru sanatatea democratiei noastre sa avem asa ceva. Daca nu vor gasi cei din Secretariatul General pana maine, poate ca viitoarea echipa guvernamentala va gasi o solutie prin care sa sesizam Curtea si sa se spuna «stop» acestor practici, mai ales in Parlamentul Romaniei”, a subliniat Grindeanu.

Citeste si:
Denivelări de asfalt la Podul de la Brăila la doar o lună de la...
Denivelări de asfalt la Podul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.