Tudorel Toader, propus miercuri de conducerea coalitiei de guvernamant pentru postul de ministru al Justitiei ramas vacant dupa demisia lui Florin Iordache, este, din 2016, rector al Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, unde, timp de 11 ani, a fost si director al Scolii doctorale.

Tudorel Toader a fost, zece ani, judecator al Curtii Constitutionale si s-a numarat printre cei trei judecatori ai CCR care au facut opinie separata la decizia Curtii de invalidare a referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. In scandalul OUG 13, Toader s-a pronuntat in favoarea abrogarii Ordonantei de modificare a codurilor penale, dar impotriva dreptului presedintelui Iohannis de a convoca un referendum pe tema justitiei.

Tudorel Toader este rector al Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi incepand din anul 2016 si membru al Comisiei de la Venetia.

Tudorel Toader nu face parte din niciun partid politic

Toader s-a nascut pe 25 martie 1960, in localitatea Vulturu (judetul Vrancea). Intre 1982 si 1986 a facut studii de Drept la Iasi, la finalizarea carora a devenit, timp de patru ani, procuror la Panciu. In 1990 a devenit asistent universitar la Universitatea din Iasi, iar in 1991 a fost admis in baroul iesean. In 1993 a devenit lector, in 1998 conferentiar, iar titlul de profesor l-a obtinut in 2003.

Toader a fost membru al mai multor foruri ale universitatii iesene, iar in perioada 2004-2016 a fost decan al Facultatii de Drept la care, de-a lungul carierei sale universitare, a predat criminologie, drept penal roman si drept penal european. Intre 2005 si 2016 a fost directorul Scolii doctorale a facultatii. In anul 2006 a fost desemnat de catre Camera Deputatilor judecator al Curtii Constitutionale pentru o diferenta de mandat, iar in 2007 a fost votat din nou pentru un mandat complet, de noua ani.

Alaturi de Ion Predescu si Acsinte Gaspar, Tudorel Toader a facut opinie separata la decizia CCR de invalidare a referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Cei trei au declarat ca nu au fost consultati la elaborarea eratei in baza careia plebiscitul a fost invalidat.

Tudorel Toader a fost in favoarea abrogarii OUG 13

Curtea Constitutionala a adoptat, in 2 august 2012, hotararea cu privire la referendumul din 29 iulie 2012. Dupa publicarea hotararii, in 6 august 2012 a fost emisa o erata, intocmita si semnata de judecatorul Stefan Minea, prin care se mentiona faptul ca vor fi luate in calcul toate persoanele cu drept de vot, insemnand 18.292.464. In erata transmisa Monitorului Oficial se cerea completarea hotararii cu paragraful omis la redactare. In baza acestei erate, referendumul privind demiterea lui Traian Basescu a fost invalidat, pe motiv de neatingere a pragului de participare de cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, respectiv pentru ca au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24%) din totalul stabilit de 18.292.464.
Citeste si:
Ministrul Justiţiei: Eliminarea pensiilor de serviciu nu este posibilă
Ministrul Justiţiei:...

Dupa publicarea hotararii CCR in Monitorul Oficial, a incetat interimatul lui Crin Antonescu la Cotroceni, iar Traian Basescu si-a reluat atributiile de presedinte al Romaniei. Chestiunea eratei a facut obiectul unui dosar penal deschis la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sesizarea Asociatiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale, insa dosarul a fost clasat pe 8 aprilie 2016.

Tudorel Toader s-a pronuntat recent asupra disputei juridie legate de posibilitatea abrogarii de catre Guvern a OUG 13/2017. Pe 5 februarie el a postat pe Facebook mai multe texte de lege ca argument in favoarea abrogarii OUG privind codurile penale, existand si un precedent care a vizat tot legislatia penala, in 2009. El a postat inclusiv prevederea conform careia "actele normative pot fi abrogate de catre autoritatea emitenta si in perioada cuprinsa intre data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si data prevazuta pentru intrarea lor in vigoare".

Citeste si:
Rectorul Politehnicii din București și-a primit sentința. Mihnea...
Rectorul Politehnicii din...

De asemenea, intr-o declaratie acordata pentru News.ro in 24 ianuarie, Toader a pus sub semnul intrebarii dreptul presedintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum pe tema justitiei, fostul judecator al CCR afirmand ca seful statului nu poate recurge la plebiscit pe o tema pentru care cetatenii nu au drept la initiativa legislativa.

”Constitutia poate fi modificata numai prin referendum. In acelasi timp, potrivit art. 152 din Constitutie, nu pot forma obiect al revizuirii independenta justitiei, ori daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora, iar, pe cale de consecinta, aceste probleme nu pot forma obiect al referendumului”, sustinea Toader.

Declaratia de avere a lui Tudorel Toader

Potrivit ultimei declaratii de avere, completata la 15 iuie 2016 si valabila pentru 2015, Tudorel Toader detine in localitatea natala trei terenuri agricole mostenite care totalizeaza aproape 4 hectare, la care se adauga o casa de locuit mostenita si una cumparata. Toader a mai cumparat trei terenuri in alte localitati din judetul Vrancea: un hectar de padure la Fitionesti, un teren extravilan de 8.500 de mp² la Straoane si un teren agricol de 1,78 hectare la Focsani, localitate in care are si un apartament de 64 mp².
Citeste si:
CCR a declarat NECONSTITUȚIONALE amenzile pentru încălcarea stării...
CCR a declarat...

In Iasi, Tudorel Toader detine o casa de 136 mp² cu terenul aferent de 1.074 mp² si doua apartamente de 75, respectiv 35 mp². Se pare ca o parte dintre aceste locuinte sunt inchiriate intrucat la sectiunea ”venituri”, fostul judecator al CCR a trecut 15.300 de lei din ”cedarea folosintei unor bunuri”.

Toader are si doua credite la BRD in valoare de 70.700 de euro si 50.000 de lei, contractate in 2008 si scadente in 2023. In 2015, salariile obtinute de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi au insumat 266.500 de lei, iar cele de la Curtea Constitutionala 207.600 lei. Venituri mai mici, totalizand aproape 15.000 de lei, au fost obtinute din activitatea didactica ocazionala la alte institutii de invatamant superior. In plus, 12.200 de lei au fost obtinuti din drepturi de proprietate intelectuala.

Citeste si:
Kovesi câștigă la CEDO. Demiterea șefei DNA a fost abuzivă
Kovesi câștigă la CEDO....

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.