Presedintele Klaus Iohannis a fost sunat, vineri, de cancelarul german Angela Markel, cei doi oficiali discutand despre relatiile bilaterale si din cadrul NATO, dar si despre lupta anticoruptie din Romania.

Convorbirea telefonica a avut loc la initiativa Angelei Merkel, precizeaza Administratia Prezidentiala.

"In contextul crizelor complexe la nivel international, cooperarea dintre Romania si Germania a cunoscut o dinamizare reala, atat in cadrul UE, cat si in cadrul NATO, aceasta tendinta trebuind continuata si pe viitor. Presedintele Klaus Iohannis a transmis, cu acest prilej, partenerului german un mesaj ferm privind angajamentul sau pentru continuarea luptei anticoruptie in Romania, in scopul constructiei unei democratii mature si solide", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Iohannis a discutat cu Merkel si despre recentul raport MCV, care evidentiaza progresele inregistrate de Romania in consolidarea sistemului judiciar si in lupta impotriva coruptiei.

Merkel s-a aratat "preocupata" de anumite demersuri din Romania

Potrivit Administratiei Prezidentiale, cancelarul german s-a aratat "preocupata" de anumite demersuri din Romania, fara insa a fi precizat exact subiectul discutiei.

"Cancelarul german a exprimat intreaga sustinere pentru continuarea luptei anticoruptie in Romania si s-a aratat preocupata de eventualitatea ca anumite demersuri sa afecteze parcursul pe care s-a inscris Romania in combaterea acestui fenomen", informeaza Presedintia.

Iohannis si Merkel au discutat si despre "stadiul excelent" al relatiei bilaterale, precum si despre cum poate fi aceasta aprofundata, scrie News.ro.

Presedintele Klaus Iohannis si Cancelarul Angela Merkel au discutat, de asemenea, despre cele mai importante teme actuale de pe agenda europeana, cat si despre viitorul Uniunii Europene, in special in pregatirea summitului informal al UE din Malta (3 februarie a.c.) si al summitului aniversar de la Roma (24-25 martie a.c.), pentru marcarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Cei doi inalti oficiali au convenit intensificarea cooperarii intre Romania si Germania pe problematica europeana, inclusiv in contextul procesului de reflectie privind viitorul proiectului european, cu privire la care ambele state impartasesc poziti, mai arata comunicatul.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.