Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale o sesizare privind legea prin care sunt eliminate peste o suta de taxe,

Iohannis sustine in motivarea deciziei ca prin lege sunt incalcate normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national, scrie News.ro.

In sesizare se arata ca Legea fundamentala spune ca, in cazul in care o initiativa legislativa implica modificari bugetare, este necesar ca Parlamentul sa solicite o informare din partea Guvernului, iar simpla solicitare a Parlamentului de a efectua modificari, in absenta unei informari efective din partea Guvernului, este neconstitutionala.

Iohannis face aceste precizari explicand ca Senatul a adoptat legea in absenta unui punct de vedere de la Guvern. "Desi la dezbaterile in plen a luat cuvantul secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, nu a fost indeplinita exigenta constitutionala a informarii, prima Camera neputandu-si indeplini eficient functia legislativa, fara a avea reprezentarea impactului modificarilor bugetare", se arata in sesizare.

"Parlamentul este obligat sa astepte punctul de vedere al Guvernului sau expirarea termenului definit de lege. (...) Senatul a ignorat existenta acestor termene prohibitive si a dezbatut si adoptat legea dupa numai 7 zile de la momentul transmiterii solicitarii catre Guvern", continua presedintele, in sesizare.

Iohannis mai arata ca punctul de vedere al Guvernului a venit in Camera Deputatilor cu doar o zi inainte de adoptare, astfel incat nu sunt respectate exigentele constitutionale.

Presedintele acuza incalcarea atat a normelor constitutionale, a Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, cat si a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spune ca se aplica si in acest caz prevederile prin care sunt interziste modificari majore in fiscalitate cu 6 luni inainte de alegeri, pentru ca masurile adoptate vor produce consecinte imediate, fiind afectata executia in curs a bugetului de stat, si nu doar a bugetului viitor.

Parlamentul nu a precizat ce surse de finantare are, dupa aplicare legii

Klaus Iohannis mai spune in sesizarea de neconstitutionalitate ca Parlamentul trebuia sa identifice in mod concret si sursa de finantare necesara pentru aplicarea legii si sa gaseasca solutii concrete, avand in vedere faptul ca eliminarea simultana a acestor taxe implica o reducere importanta a veniturilor bugetare, in conditiile in care serviciile publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate in continuare.
Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Iohannis subliniaza ca legea este lipsita de predictibilitate si coerenta, deoarece nu cuprinde solutii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce masurile instituite.

In sesizare sunt incluse si cateva exemple concrete, cum ar fi taxele privind Registrul Comertului si fondul de insolventa, care ar afecta functionarea Ministerului Justitiei. "In conditiile unui buget deja aprobat si in care nu exista nicio prevedere care sa fie acoperitoare pentru realizarea acestei cheltuieli, este evident ca nu exista alocatie bugetara pentru aceasta cheltuiala in bugetul Ministerului Justitiei", se arata in sesizare.

Seful statului vorbeste in sesizare si despre situatia TVR si a Radioului public, aratand ca eliminarea taxei radio-TV este de natura sa genereze interpretari cu privire la statutul salariatilor, in cazul in care institutiile ar ramane bugetate doar de la stat, si poate afecta autonomia serviciilor publice de radio si televiziune.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

"Neconcordanta dispozitiilor este de natura sa genereze interpretari cu privire la statutul salariatilor acestor entitati (avand in vedere faptul ca in sectorul bugetar salariile sunt stabilite prin lege si nu se negociaza), contravenind regulilor de tehnica legislativa si, totodata poate afecta autonomia serviciilor publice de radio si televiziune, astfel cum este aceasta consacrata de art. 31 alin.(5) din Constitutie", se arata in sesizare.

Iohannis contesta si oportunitatea eliminarii taxelor consulare de urgenta.

"Taxele de urgenta incasate pentru prestarea serviciilor consulare constituie un venit extrabugetar al Ministerului Afacerilor Externe, venit din care se asigura, printre altele, plata cheltuielilor de transport al cetatenilor romani aflati in situatii deosebite si fara resurse financiare si al copiilor fara tutela, inclusiv plata pentru cheltuielile de transport, cazare si diurna pentru persoanele insotitoare, in cazul in care se impune repatrierea asistata, precum si pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetatenilor romani, decedati pe teritoriul statelor de resedinta, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere si nu exista posibilitatea inhumarii sau incinerarii in statul in care a survenit decesul. Insa, eliminarea taxelor consulare atrage, in mod accesoriu, eliminarea posibilitatii de a incasa taxe de urgenta pentru prestarea serviciilor consulare in termen de 48 de ore, potrivit art. 7 din Legea nr. 198/2008. Astfel, prin diminuarea fondului taxelor de urgenta, se creeaza un impediment in solutionarea cazurilor umanitare, in lipsa masurilor financiare compensatorii", mai arata presedintele.
Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis, primit de omologul său din Tanzania...
Președintele Klaus Iohannis,...

Iohannis critica si eliminarea timbrului de mediu, spunand ca sunt afectate programele finantate din fonduri externe nerambursabile in lipsa unor masuri compensatorii, dar ar incalca si normele UE in materie.

In final, Iohannis avertizeaza ca prin aceasta lege Romania risca sa depaseasca tinta de 3% de deficit, agreata de tara noastra in fata organismelor internationale.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.