Traian Basescu a venit, miercuri dimineata, la Judecatoria Sectorului 5, unde a fost retrimis dosarul in care Corneliu Vadim Tudor a depus plangere pe numele sau in cazul jurnalistilor rapiti in Irak, fostul presedinte declarand ca solutia de deschidere a acestui dosar este o "palma pentru Romania".

Traian Basescu a ajuns la Judecatoria Sectorului 5 in jurul orei 8.30, el declarand ca nu are emotii si ca isi doreste redeschiderea dosarului, pentru lamurirea cazului. "Am calitatea de intimat, adica de om reclamat. Vedem ce va face Parchetul mai departe. Din punctul meu de vedere, solutia de deschidere a acestui dosar este o palma pentru Romania. Cand arunci in spatiul public ca un sef de stat impreuna cu un general american au putut sa fure bani si autoritatile romane fac spectacol din treaba asta, nu prinde bine pentru Romania. La nevoie, poate fi desecretizat tot", a spus Traian Basescu.

Dosarul a ajuns la Judecatoria Sectorului 5 in urma unei decizii din 6 august a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca aceasta instanta este competenta sa judece dosarul, pentru ca Traian Basescu nu mai are in prezent vreo calitate oficiala.

In 6 august, Traian Basescu si copresedintele PNL Vasile Blaga au fost la ICCJ, fiind citati in acest dosar, in care Corneliu Vadim Tudor a depus plangere pe numele lor in cazul jurnalistilor rapiti in Irak. Basescu si Blaga au stat la instanta doar citeva minute, intrucat nu au mai avut loc audieri, dupa ce procurorul de caz a invocat o exceptie de necompetenta materiala a instantei si a cerut ca dosarul sa fie retrimis la Judecatoria Sectorului 5.

Procurorul a mentionat ca, in cazul lui Vasile Blaga, ancheta a fost inchisa in 2010, printr-o decizie de neincepere a urmaririi penale.

Fata de Traian Basescu, insa, nu s-a putut lua atunci o decizie deoarece acesta se bucura de imunitatea functiei de presedinte al Romaniei, scrie MEDIAFAX.

Procurorii de la Parchetului de pe langa ICCJ au dispus redeschiderea cercetarilor penale in cazul celor trei jurnalisti rapiti in Irak, in 2005, dosarul fiind deschis ca urmare a unei cereri depuse de Corneliu Vadim Tudor. Acesta i-a acuzat pe fostul presedinte Traian Basescu si pe copresedintele PNL Vasile Blaga ca se fac vinovati de disparitia a patru milioane de dolari din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Pentru a putea continua cercetarile penale in acest caz, procurorii PICCJ au cerut Judecatoriei Sectorului 5 confirmarea redeschiderii urmaririi penale, iar in urma analizarii dosarului, magistratii instantei bucurestene au decis ca nu sunt competenti sa judece cauza si au trimis-o magistratilor de la instanta suprema.

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

Ulerior, in iunie 2005, presedintele de atunci Traian Basescu spunea ca Omar Hayssam voia sa iasa din Romania si ca isi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al sotiei acestuia si al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad in 29 aprilie, pentru a contacta autoritatile irakiene.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

In 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, intr-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, ca la cererea doctorului Yassin s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dupa ce, in seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anuntat despre rapirea de la Bagdad. El preciza ca Yassin s-a prezentat, in seara de 28 martie 2005, la biroul sau, impreua cu sotia, iar in aceeasi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat in Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnalistilor.

Citeste si:
Redacția Automarket a configurat trei versiuni Nissan X-Trail, în...
Redacția Automarket a...

Omar Hayssam executa 23 de ani si patru luni de inchisoare, in urma contopirii pedepselor primite in dosarele rapirii celor trei jurnalisti, "Volvo" si "Foresta Nehoiu".

Si Mohammad Munaf, condamnat definitiv, in anul 2008, la zece ani de inchisoare in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak a fost adus, in 27 august, in Romania si incarcerat. Mohamad Munaf - care era dat in urmarire internationala de sapte ani - a fost localizat in Orientul Mijlociu.

Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, fiind luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile. El a fost arestat de armata americana, dupa eliberarea jurnalistilor, fiind banuit de complicitate in rapirea romanilor, alaturi de alte cinci persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.