Dosarul lui Sorin Oprescu la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost deschis in urma unor plangeri depuse in luna martie de doua persoane fizice, altele decat persoana care i-a dat bani in seara de 5 septembrie, a declarat, marti, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Kovesi a subliniat ca dosarul in care Sorin Oprescu este cercetat de DNA pentru luare de mita nu a fost deschis in urma denuntului unei singure persoane, ci au fost plangeri depuse de doua persoane fizice, in luna martie.

Ea a precizat ca persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu sambata nu se numara printre cele care au facut plangerile. Mai mult, persoana respectiva nu are calitatea de denuntator, ci de suspect, si se afla in arest la domiciliu.

"Dosarul a fost deschis in primavara acestui an, ca urmare a unor plangeri formulate de persoane fizice, nu a fost o sesizare venita de la serviciile de informatii, nu a fost o sesizare din oficiu, ci doua persoane fizice au depus o plangere, daca nu ma insel la sfarsitul lunii martie. Dosarul a fost deschis ca urmare a unor plangeri formulate de doua persoane fizice, altele decat persoana care in seara de 5 septembrie a oferit banii primarului. Persoana care a oferit aceasta suma de bani nu are calitatea de denuntator, ci de suspect. El a fost propus cu masura arestarii la domiciliu ieri (marti -n.r.), masura care a fost si aprobata de instanta de judecata, deci in prezent este in arest la domiciliu”, a afirmat procurorul sef al DNA.

Kovesi a mai spus ca imediat dupa comiterea faptei de care este suspectat, Oprescu a fost dus cu mandat de aducere la DNA, iar din acel moment si pana la emiterea ordonantei de retinere primarul a fost suspus unei perchezitii corporale, in sediul DNA, i s-au adus la cunostinta invinuirile si a fost audiat in prezenta avocatilor, scrie MEDIAFAX.

Sefa DNA a precizat ca nu s-a facut flagrant "din considerente de tactica a anchetei".

"Fata de suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantului. Conform Codului de Procedura Penala, el a fost citat de procurori imediat dupa comiterea infractiunii care este presupusa ca s-a comis. A fost citat cu mandat de aducere. Din considerente de tactica ale anchetei, nu a fost oprit in momentul savarsirii faptei, a presupusei fapte, ci imediat dupa a fost citat cu mandat de aducere. Ca un detaliu tehnic, potrivit Codului de Procedura Penala, nu se pot efectua perchezitii domiciliare dupa orele 20.00. Avand in vedere ca sunt suspectate si alte persoane, din considerente de ancheta, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp dupa presupusa comitere a faptei", a precizat Kovesi.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Potrivit acesteia, o parte din banii din mita au fost gasiti la perchezitia corporala asupra primarului, o parte din bani au fost gasiti la locuinta acestuia, iar o parte la un martor care a fost audiat sambata seara in acest dosar.

Cu ocazia emiterii mandatului de arestare, instanta a verificat toate activitatile procesuale si procedurale desfasurate de procurori, care au respectat toate dispozitiile legale, a mai spus sefa DNA. La intrebarile jurnalistilor, Kovesi a precizat ca fiul lui Oprescu nu are, pana in acest moment, calitatea de invinuit sau alta calitate.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost retinut de procurorii DNA sambata noapte, iar duminica noapte, cu putin inainte de miezul noptii, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus in arestul Politiei Capitalei. Decizia nu este definitiva si a fost contestata de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sambata seara, de la seful unei institutii din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la patru denuntatori. Potrivit unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa. Acesta a fost arestat la domiciliu, luni, de Tribunalul Bucuresti.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit in trafic, sambata noapte, iar asupra sa ar fi fost gasita suma de 5.000 de euro din banii primiti ca mita, au mai spus sursele citate.

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Citeste si:
Cadouri deosebite pe care le poți oferi femeilor din viața ta
Cadouri deosebite pe care le...

In acest dosar au mai fost arestati, luni, de Tribunalul Bucuresti, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, director general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.