Politica 24 Mai 2014 13:56
Presedintele Traian Basescu a ajuns, sambata, in Portul Constanta, unde participa la ceremoniile de intoarcere din voiaj a navei scoala "Mircea", el urmand sa inmaneze echipajului vasului Ordinul "Virtutea Maritima" - in grad de Ofiter, cu insemn de pace, cu care a fost decorat pavilionul navei.

Presedintele a ajuns la Constanta in jurul orei 13.00, cu un elicopter care a decolat in dana militara a portului. El a mers apoi in terminalul de pasageri al Portului Constanta, unde a fost primit cu Garda de onoare.

Seful statului va inmana echipajului navei scoala "Mircea", care s-a intors sambata din marsul anual de instructie, Ordinul "Virtutea Maritima" - in grad de Ofiter, cu insemn de pace, cu care a fost decorat pavilionul vasului, transmite MEDIAFAX.

Decretul de decorare a fost semnat de Traian Basescu inca din luna martie a acestui an, "in semn de inalta apreciere pentru rezultatele de exceptie obtinute de-a lungul timpului de echipajul vasului".

Si in august 2009, presedintele Traian Basescu a decorat pavilionul navei scoala "Mircea" cu ordinul "Virtutea Maritima" in grad de Cavaler cu insemn pe timp de pace, remarcand ca, in cei 70 de ani de existenta a navei, nu a mai fost decorata de nimeni. Basescu a participat si atunci la ceremoniile prilejuite de reintoarecerea navei din marsul anual de instructie.

Nava Scoala "Mircea" s-a intors din voiajul anual de instructie in care a plecat in 31 aprilie, ancorand sambata dimineata in Portul Constanta. In aceasta perioada, nava "Mircea", avand la bord un echipaj format din 134 de ofiteri, maistri militari si cadeti romani, alaturi de opt cadeti straini, a participat la Regata Marilor Veliere din Marea Neagra. Eveniment important in calendarul competitional de profil, Regata, la care au participat cele mai mari 13 nave cu vele din lume, a inceput in 30 aprilie, din portul bulgaresc Varna, prima cursa defasurandu-se intre Varna si Novorossiysk (Rusia). Dupa repozitionarea flotei in portul rusesc Soci, cea de-a doua cursa a regatei s-a desfasurat intre 18 si 24 mai pe traseul Soci - Constanta, urmand sa se incheie in Portul Constanta cu patru zile de evenimente nautice si culturale.

Citeste si:
VIDEO O barjă cu 1.700 de tone de cărbune s-a scufundat în Portul...
VIDEO O barjă cu 1.700 de...

In Portul Constanta sunt ancorate in acest weekend si vor putea fi vizitate cele 13 nave cu vele care au participat la "Regata Marii Negre".

Nava scoala Mircea este a doua nava scoala cu vele a Romaniei, prima fiind Bricul "Mircea", construita in 1882 in santierul naval Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Aceasta a fost in serviciul Marinei Romane de la constructie pana in 1944.

Nava scoala "Mircea" a inscris in jurnalul sau 11 marsuri in Marea Neagra, cu vizitarea principalelor porturi ale statelor riverane, 16 voiaje in Marea Mediterana si opt in Oceanul Atlantic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.