Plenul reunit al celor doua Camere a votat, miercuri, cu 360 de voturi "pentru" si 38 "impotriva", Statutul deputatilor si senatorilor, in forma stabilita de Comisiile juridice si de Statut, legea fiind reexaminata ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale.

Dezbaterile in comisiile juridice si pentru Statut au avut loc marti.

Potrivit MEDIAFAX, comisiile au aprobat modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curtii Constitutionale si au introdus, in plus, o prevedere potrivit careia orice dispozitie contrara acestei legi se abroga, prevedere criticata de reprezentantii PDL.

Membrii comisiilor au decis sa modifice termenul in care parlamentarii, gasiti incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O alta modificare adusa in comisii se refera la perioada de 6 luni in care se interzice unui parlamentar aflat in conflict de interese sa participe la sedinte, aceasta perioada fiind stabilita la 30 de zile.

Comisiile au stabilit si inlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.

La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea in Statut a unui amendament potrivit caruia "la data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice dispozitie contrara se abroga".

Aceasta prevedere i-a nemultumit pe reprezentantii PDL, care au votat impotriva, marti, la dezbaterile din comisii. Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, dupa sedinta, ca ar fi trebuit luate in discutie doar acele articole pe care Curtea Constitutionala le-a considerat neconstitutionale, iar "amendamentul excede deciziei Curtii si este o incalcare a procedurilor parlamentare".

Andronache a explicat ca acest amendament inseamna ca prevederile din toate celelalte legi care sunt in contradictie cu Statutul parlamentarilor se abroga.

"Presedintele Romaniei a sustinut mentionarea in concret a normelor care trebuie abrogate si la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astazi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicarii clare a legii", a adaugat Andronache.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis in 27 februarie ca este neconstitutionala modificarea la Statutul deputatilor si senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile in care parlamentarul poate contesta in instanta raportul de evaluare al ANI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.