Emmanuel Macron (39 de ani), fara partid si care nu a mai fost ales in vreo functie, reprezentantul centrului, a castigat alegerile prezidentiale din Franta, potrivit exit-pollurilor, si este noul lider de la Elysee, cu intentia ferma de a zgudui clivajele traditionale, scrie AFP.
Emmanuel Macron a obtinut, potrivit sondajelor publicate de Kantar Sofres-Onepoint si Ipsos-Sopra Steria, 65,5%, respectiv 65,1% din voturi, in timp ce Marine Le Pen a avut 35,5% din sufragii (potrivit Kantar).

Fost ministru al Economiei, Emmanuel Macron, nascut pe data de 21 decembrie 1977, a avut o politica centrista, fapt ce l-a ajutat sa obtina sprijin politic atat din partea celor de stranga, cat si a celor de dreapa.

Pana in prezent, noul presedinte al Frantei care a urmat Institutul de Studii Politice din Paris, a studiat filosofia la prestigioasa Universitate Paris-Nanterre, iar apoi administratia publica la celebra Scoala Nationala de Administratie a Frantei (ENA), nu a fost ales niciodata pana acum intr-o functie publica, scrie adevarul.ro.

Macron, descris de criticii sai un "iluzionist"

Leitmotivul sau: reconcilierea ”libertatii si protectiei”, prin reformarea asigurarilor de somaj sau propunand masuri de discriminare pozitiva in favoarea cartierelor aflate in dificultate. Tinta sa predilecta: clasele medii, pe care le considera ”uitate” de drepta si stanga.

Discursul sau transpartizan, liberal in termeni de economie si societate, le place tinerilor de la oras si mediilor de afaceri. El seduce clasele populare sau rurale, rezervate fata de mondializarea pe care o apara.

Critcii sai il descriu drept un ”iluzionist” plin de ”contradictii”.

Un orator la mitinguri, acestui amator de belles lettres caruia-i place sa citeze poeti i se reproseaza cu regularitate, de catre criticii sai, trecutul sau de bancher, pe care el si-l asuma deplin.

”Eu sunt un razboinic, un luptator, nu sunt om al regretelor”, a spus el. Astfel, el isi asuma ”total” faptul ca a catalogat colonizarea drept o ”crima impotriva umanitatii”, o declaratie care i-au adus furia dreptei si extremei drepte.

Pe plan international, el a depus eforturi sa-si consolideze statura printr-o deplasare in Liban, la sfarsitul lui ianuarie, si o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel, la jumatatea lui martie, la Berlin. In Germania, el suscita interes si simpatie.

In plus, inainte de primul tur de scrutin, el a primit un apel telefonic de la fostul presedinte american Barack Obama, care a subliniat ca a ”apreciat” discutia, potrivit purtatorului acestuia de cuvant, fara insa sa-l sustina in mod oficial.

A fost ministru al Economiei pana in 2016

A lucrat ca inspector la Ministerul Economiei in perioada 2004-2008, dupa care si-a petrecut patru ani la banca Rothschild. In 2012 s-a alaturat echipei presedintelui socialist François Hollande, dar francezilor le-a devenit ceva mai cunoscut abia in 2012, cand a fost numit ministru al Economiei, un portofoliu pe care l-a ocupat pana in 2016 si la care a renuntat din proprie initiativa. Tot in 2016, Macron si-a lansat propria miscare politica - En Marche!. Nu a trecut mult si a anuntat ca intra in cursa pentru fotoliul prezidential.

Spre deosebire de contracandidatii sai, el si-a afisat viata privata si a facut campanie impreuna cu sotia sa Brigitte Trogneux, fosta sa profesoara de franceza, cu 24 de ani mai in varsta ca el. Potrivit Daily Mail, Macron a intalnit-o prima data pe actuala sa sotie, acum in varsta de 64 de ani, pe vremea cand el avea numai 15 ani

La doi ani dupa ce s-au vazut prima data, Emmanuel i-a facut profesoarei sale o promisiune socanta, dupa cum chiar aceasta a marturisit intr-un interviu acordat anul trecut revistei „Paris Match“. „La varsta de 17 ani, Emmanuel mi-a spus: «Orice ai face, ma voi casatori cu tine!»“, a dezvaluit Trogneux. La acel moment, Brigitte era casatorita, purta numele Auziere si avea trei copii.

Macron s-a mutat la Paris, in ultimul sau an de liceu, si a inceput o relatie cu fosta sa profesoara „Putin cate putin, el a invins toate impotrivirile mele, intr-o maniera incredibila, cu multa rabdare. (...) Nu era un adolescent. Avea o relatie de egalitate cu alti adulti“, a povestit Brigitte intr-un documentar de televiziune. Cei doi s-au casatorit in anul 2007, iar Brigitte si-a pastrat numele.










Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.