Presedintele Donald Trump ar urma sa semneze luni un ordin executiv pentru a retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), respectandu-si o promisiune importanta din campania electorala, potrivit unor surse din Casa Alba.

Casa Alba a anuntat programul oficial pentru ziua de luni, care include semnarea mai multor ordine executive incepand de la ora locala 10.30 (17.30 ora Romaniei) in Biroul Oval, scrie News.ro.

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de presedintele Barack Obama si a reprezentant una dintre prioritatile sale economice pentru Statele Unite. Negocierea TPP a durat opt ani, dar acesta trebuie ratificat de cel putin sase tari care reprezinta cel putin 85% din productia economica a semnatarilor pentru a intra in vigoare.

Un numar de 12 state au semnat acordul comercial, printre care se numara: SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam. Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelanda, Canada, Mexic, Chile si Peru.

TPP-ul este menit ca consolideze relatiile economice dintre aceste tari, prin reducerea taxelor si protejarea comertului, ca metoda de crestere economica.

Pe langa retragerea din TPP, Trump ar urma sa lanseze renegocierea NAFTA cu Mexic si Canada. ”Vom incepe negocierile care au legatura cu NAFTA. Vom incepe renegocierea NAFTA, privind imigratia si securitatea la frontiera”, a declarat Donald Trump in cadrul ceremoniei de investire de la Capitoliu.

In timpul campaniei electorale, presedintele republican a sustinut ca vrea sa obtina termeni mai favorabili cu privire la situatia de securitate pentru Statele Unite prin intermediul renegocierii NAFTA.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.