Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anuntat duminica noaptea ca intentioneaza sa demisioneze de la conducerea executivului si isi asuma intreaga responsabilitate pentru respingerea reformelor constitutionale prin referendum, dupa ce primele rezultate partiale indica un esec devastator pentru tabara ”DA”, transmite Reuters.

”Experienta guvernarii mele se incheie aici”, a declarat premierul Matteo Renzi la Palazzo Chigi din Roma.

Prim-ministrul a explicat ca isi va convoca luni dupa-amiaza cabinetul de ministri si ii va inmana presedintelui Sergio Mattarella demisia Guvernului.

Liderul italian anuntase inainte de referendum ca va demisiona de la conducerea executivului daca italienii decid sa respinga reformele constitutionale propuse de guvernarea sa, pentru a concentra mai multa putere in mainile executivului.

Acest referendum a fost vazut de alegatorii italieni drept un adevarat vot de incredere pentru premierul Matteo Renzi, care nu a reusit sa genereze o crestere economica rapida promisa in 2014.

Primele rezultate partiale indica faptul ca premierul a pierdut la o diferenta uriasa de 20% referendumul constitutional, transmite News.ro.

Autoritatile electorale au anuntat ca tabara ”NU” conduce cu 59,63% dupa numararea voturilor exprimate in aproape jumatate din sectiile de vot. Pana in acest moment au fost centralizate rezultatele inregistrate in 31.291 din cele 61.551 de sectii de vot de pe teritoriul Italiei.

Institutul Piepoli-IPR este prima companie de sondare care a publicat proiectii bazate pe numararea reala a voturilor, ce indica faptul ca italienii au respins in proportie de 57-61% reformele constitutionale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.