Putin poarta "vina politica" a mortii liderului opozitiei ruse Boris Nemtov, asasinat in urma cu doua saptamani in apropiere de Krmlin, a declarat Jana Nemtova, fiica politicianului, intr-un interviu, in Italia.

"El era cel mai cunoscut critic al lui Putin. Era cel mai puternic lider al opozitiei din Rusia", a declarat fiica lui Nemtov pentru Gabriel Gatehouse de la BBC, reluand acuzatii ale aliatilor tatalui ei, potrivit carora asasinatul este motivat politic.

"Dupa moartea sa, opozitia este decapitata, iar toata lumea este speriata", a apreciat ea. "Acum nu mai avem niciun lider atat de puternic, cu atat de multa expertiza si experienta in confruntarea cu oficialii
", a apreciat ea.

Nemtova, in varsta de 30 de ani, o analista a pietei bursiere si prezentatoare de televiziune la un post de televiziune cu profil financiar din Mocova, a declarat ca nu a fost contactata de catre anchetatorii rusi.

"Ei nu sunt interesati de o ancheta independenta", a explicat tanara.

Oficialii rusi nu au prezentat inca un mobil al asasinatului. Boris Nemtov, un fost vicepremier si un veteran al liberalilor rusi, a fost impuscat mortal pe 27 februarie in timp ce mergea cu prietena sa pe un pod in apropiere de sediul presedintiei ruse. Presedintele rus Vladimir Putin a condamnat crima si a promis sa gaseasca criminalii.

Intre timp, unul dintre barbatii acuzati de comiterea asasinatului a declarat ca a recunoscut fapta sub tortura.

Zaur Dadaiev le-a declarat unor vizitatori, la inchisoare, ca a fost tinut legat timp de mai multe zile, cu un sac pe cap, si ca a marturisit ca a comis crima pentru ca un prieten de-al sau sa fie eliberat.

Nemtov a contactat autoritatile ruse, anul trecut, dupa ce a primit amenintari cu moartea pe pagina sa de Facebook, pe care le-a asociat cu pozitia sa fata de conflictul din Ucraina. El lucra la un raport prin care intentiona sa dezvaluie implicarea militarilor rusi, sub acoperire, in conflict. Insa politia i-a respins solicitarea de a efectua o ancheta, in septembrie.

Nemtova a mai declarat pentru BBC ca nu a putut sa intre in apartamentul tatalui ei, unde acesta isi tinea documentele.

"Nu imi venea sa cred. Inca nu imi vine sa cred", a spus ea ca a fost reactia pe care a avut-o la aflarea vestii mortii tatalui ei, in varsta de 55 de ani. "Cred ca, dupa ce mi-am spus parerea despre crima, autoritatile din Rusia ma pot considera o activista politica", a spus ea, adaugand ca nu-i este teama sa se intoarca in tara si ca intentioneaza sa faca acest lucru in weekend.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

"Nu mi-e frica. Ma voi duce inapoi pe 15 martie, chiar daca am spus ca mi-au ucis tatal. Nu pot sa pastrez tacerea. Este absolut imposibil", a spus ea. Intrebata daca crede ca Putin a dat ordinul ca tatal ei sa fie ucis, tanara a raspuns ca "nu am nicio dovada, dar el este vinovat din punct de vedere politic". Nemtova a subliniat ca tatal sau a facut obiectul unor presiuni in ultimii zece ani. "A incercat sa reziste. Era mult stres, dar el era un luptator", a spus ea.

Tatal si fiica sa au vorbit despre posibilitatea ca el sa fie arestat, dar ea a subliniat ca el nu i-a spus niciodata ca ar exista o "amenintare substantiala" la adresa vietii sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.