Doua centre de comanda si control ale NATO vor fi infiintate in Romania, acestea urmand sa devina operationale in 2016, iar aici vor activa militari romani, dar si din alte state membre, au decis, joi, ministrii Apararii din statele membre ale Aliantei.

La reuniunea ministrilor Apararii de la Bruxelles s-a decis constituirea imediata pe teritoriile aliatilor din est - Romania, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania - a unor Unitati pentru Integrarea Fortelor NATO, acestea fiind structuri multinationale de comanda si control ale Aliantei Nord-Atlantice, care vor "asigura o prezenta vizibila si continua a NATO pe teritoriul aliatilor estici“.

Pe langa acest centru, Romania va gazdui un Comandament Multinational de Divizie Sud-Est care va functiona ca un centru de comanda-control in situatia dislocarii de forte pe flancul estic al NATO.

"Dupa primirea in NATO din 2004, masurile care s-au aprobat astazi pentru Romania sunt foarte importante, putem sa le spunem chiar istorice, vizavi de reasigurarea pe flancul estic al NATO si UE. Aceste structuri multinationale NATO de comanda si control reprezinta materializarea deciziei adoptate la summitul din 2014, privind asigurarea unei prezente vizibile si persistente a NATO pe teritoriul tarilor aliate. Aceste unitati vor avea un rol cheie pentru legatura dintre fortele nationale si cele NATO, asigurand elementul de comanda si control in situatii in care noua forta de reactie a Aliantei, cea cu nivel ridicat de operativitate, va fi dislocata", a declarat, joi, la Bruxelles, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, scrie MEDIAFAX.

El a precizat ca in cadrul discutiilor ministeriale s-a stabilit si aplicarea masurilor necesare pentru operationalizarea Fortei Intrunite cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat - "Varful de lance" - prezentata joi de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Aceasta va fi constituita dintr-o brigada de forte terestre, avand in compunere pana la cinci batalioane de manevra, cu o viteza de reactie de la doua la trei zile in cazul unui conflict.

Iohannis saluta decizia NATO

Presedintele Klaus Iohannis a salutat deciziile luate, joi, la Reuniunea ministrilor Apararii ai statelor membre NATO, privind crearea centrelor de comanda in sase tari din Flancul Estic al Aliantei, inclusiv in tara noastra, si a unui Comandament multinational la nivel de divizie, in Romania.

"Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, saluta deciziile luate astazi in Reuniunea ministrilor Apararii ai statelor membre NATO, privitoare la crearea unor centre de comanda in sase tari din Flancul Estic al Aliantei Nord-Atlantice (Romania, Bulgaria, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia). Totodata, este de remarcat importanta hotararii asumate de Romania de a infiinta in tara noastra un Comandament multinational la nivel de divizie, fapt subliniat si in comunicatul final al Reuniunii, structura care va coordona centrele de comanda din Romania si Bulgaria si va asigura conexiunea la Comandamentul Intrunit Aliat de la Napoli", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Potrivit sefului statului, "deciziile adoptate arata angajamentul ferm al statelor membre NATO de a pune in aplicare masurile adoptate in cadrul Summitului NATO de la Wales (Marea Britanie) din 2014 privind consolidarea apararii comune pe Flancul Estic".

Presedintele Romaniei subliniaza "determinarea tarii noastre de a intreprinde actiunile necesare pentru crearea celor doua structuri ale NATO in Romania, in calendarul asumat la nivel Aliat, asa cum a afirmat si in cadrul intalnirii avute in luna ianuarie cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg", mai transmite Administratia Prezidentiala.

Pentru anul 2015 se va testa o solutie interimara a programului, cu contributii din partea Germaniei, Olandei si Norvegiei.

Cele doua centre din Romania vor fi implementate pe parcursul anului 2015 si vor fi puse la dispozitia Aliantei Nord-Atlantice incepand cu anul 2016. Aici vor lucra atat personal roman cat si militari din statele membre NATO.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Printre statele membre vehiculate ca vor trimite militari in Romania se numara Marea Britanie, SUA, Canada, Bulgaria, Turcia sau Polonia. Marea Britanie va juca un rol de conducere in Forta de reactie rapida a NATO din Europa Centrala si de Est, urmand sa trimita trupe in comandamentele regionale din Romania si Polonia, a anuntat ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, citat de BBC News online.

Marea Britanie va trimite 1.000 de militari si patru avioane de vanatoare de tip Typhoon pentru noua Forta de reactie rapida, a precizat Fallon. "Credibilitatea NATO in contextul actualelor riscuri de securitate depinde de rolul jucat de fiecare tara. Cuvintele dure trebuie sustinute prin actiuni ferme", a subliniat Fallon.

Ministrii Apararii ai statelor membre NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta detaliile crearii Fortei comune de reactie foarte rapida (denumita si "Varf de lance").

Citeste si:
Fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, s-a stins din viață
Fostul ministru al Apărării,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.