Iordania a executat miercuri doi detinuti, intre care si irakianca Sajida al-Rishawi, a carei eliberare fusese ceruta de gruparea Stat Islamic, la cateva ore dupa ce a promis un raspuns "important si decisiv" fata de uciderea pilotului sau capturat de SI.

Unul dintre cei doi detinuti este irakianca Sajida al-Rishawi, condamnata la moarte pentru rolul sau in atacul asupra unui hotel din capitala iordaniana Amman, soldat cu moartea a 60 de persoane. Celalalt este Ziad al-Karbouli, care a fost unul dintre locotenentii fostului lider al Al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, si care a fost condamnat la moarte in 2008 pentru planuirea unor atacuri teroriste in Iordania si Irak.

Iordania a promis un raspuns rapid si letal dupa ce gruparea Stat Islamic a difuzat o inregistrare video in care pilotul Maaz al-Kassasbeh este ars de viu intr-o cusca, scrie MEDIAFAX.

Gruparea ceruse eliberarea lui Rishawi in schimbul lui al-Kassasbeh si a jurnalistului japonez Kenji Goto, pe care militantii l-au ucis intr-o inregistrare video difuzata online in urma cu trei zile. Iordania a fost de acord cu schimbul, dar a anulat intelegerea dupa ce nu a primit nicio dovada ca pilotul este inca in viata. Unii comentatori arabi au sugerat ca jihadistul al-Karbouli ar fi facut, de asemenea, parte din schimbul de prizonieri.

Uciderea pilotului a infuriat iordanienii si a atras un val de critici la nivel international, inclusiv din partea presedintelui american Barack Obama si a Consiliului de Securitate al ONU. Al-Kassasbeh a fost capturat de militanti in decembrie, cand avionul sau F-16 s-a prabusit in apropiere de Rakka, in Siria, capitala de facto a califatului autoproclamat al gruparii Stat Islamic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.