Statele Unite au acuzat Rusia, la ONU, de subminarea armistitiului dintre Kiev si separatistii prorusi din estul Ucrainei, in urma unor informatii despre introducerea de trupe si material militar in zone aflate sub controlul rebelilor, relateaza BBC News online.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Samantha Power a acuzat Moscova de duplicitate, prin continuarea razboiului in Ucraina in timp ce vorbeste despre pace. Adjunctul ambasadorului rus la ONU Aleksandr Pankin a respins aceste acuzatii drept propaganda. Statele Unite au convocat Consiliul de Securitate al ONU miercuri, dupa ce NATO a acuzat Rusia ca trimite trupe, artilerie si sisteme de aparare antiaeriana in Ucraina.

"Tiparul este clar", a declarat Power in cadrul acestei reuniuni, subliniind ca "Rusia si-a asumat angajamente pe care nu le-a indeplinit". "Rusia a negociat un plan de pace, iar apoi l-a subminat in mod sistematic pas cu pas. Ea vorbeste de pace si continua sa alimenteze razboiul", a acuzat Power. Insa Pankin a declarat ca afirmatiile NATO "nu reflecta situatia de pe teren" si i-a acuzat pe membrii Consiliului de Securitate al ONU de o "incursiune in propaganda", scrie MEDIAFAX.

De asemenea, adjunctul secretarului general al ONU insarcinat cu Afaceri Politice Jens Toyber-Frandzen a avertizat in legatura cu o "revenire la un razboi total". In opinia sa, scenariul alternativ - un conflict inghetat "cu lupte sporadice de mica intensitate" - ar reprezenta in egala masura "o catastrofa pentru Ucraina".

Comandantul suprem al NATO, generalul american Philip Breedlove, a declarat miercuri ca mobilizarea de trupe rusesti in Ucraina poate viza consolidarea "buzunarelor" de rezistenta separatiste "cu scopul de a detine controlul asupra lor pe termen lung". El nu a precizat care este numarul militarilor, armamentului si vehiculelor observate. Un oficial din cadrul Aliantei Nord-Atlantice a confirmat pentru BBC ca NATO a "evaluat" ca trupele si echipamentele sunt de origine ruseasca.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Insa un oficial din cadrul Apararii ruse, generalul-maior Igor Konasenkov a declarat ca "nu au existat si nu exista probe" care sa sustina afirmatiile generalului Breedlove. De asemenea, ministrul rus al Apararii Serghei Soigu a anuntat ca avioane cu raza lunga de actiune urmeaza sa inceapa misiuni de patrulare din Oceanul Arctic si pana la Insulele Caraibe si Golful Mexic. El a apreciat ca situatia actuala determina Rusia sa reia aceste zboruri, intrerupte la sfarsitul Razboiului rece.

Ministrul ucrainean de Externe a anuntat anterior ca fortele guvernamentale se mobilizeaza impotriva unei posibile noi ofensive a rebelilor prorusi. Tiruri de artilerie grea s-au intensificat in ultimele zile la Donetk, in estul Ucrainei, unde au fost ucisi mai multi membri ai fortelor de securitate ucrainene.

Potrivit ONU, peste 4.000 de persoane au murit in conflictul armat dintre fortele guvernamentale si rebelii prorusi in estul tarii. Aproape un milion de persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele de cand a inceput conflictul, in aprilie. Violentele continua in pofida armistitiului pe care cele doua tabere l-au incheiat la Minsk in septembrie, iar relatiile dintre Rusia si Occident se afla la cel mai slab nivel de la sfarsitul Razboiului Rece din cauza acestui conflict.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.