Birourile de vot s-au deschis, duminica, in Ucraina pentru alegerile anticipate care ar urma sa ofere o majoritate larga fortelor prooccidentale.

Scrutinul, convocat de presedintele Petro Porosenko, este umbrit de conflictul dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi din est. Aproximativ cinci milioane de alegatori, dintre cele 36 de milioane de locuitori, sunt exclusi de la vot deoarece locuiesc fie in Crimeea, anexata in martie de Rusia, fie in zona controlata de rebeli in est, scrie MEDIAFAX.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 04.00 GMT (08.00 ora Romaniei) si se vor inchide la ora 18.00 GMT (20.00 ora Romaniei).

Aceste alegeri anticipate au fost convocate de presedintele Petro Porosenko, ales in mai din primul tur, pentru a intoarce definitiv pagina regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere de miscarea de contestare prooccidentala in Piata Independentei din Kiev. Dar ele sunt umbrite de conflictul dintre fortele ucrainene si separatistii prorusi in bazinul minier Donbas, care potrivit ONU a provocat peste 3.700 de morti din aprilie si a constrans 800.000 de persoane sa isi paraseasca locuintele.

Aproximativ cinci milioane de alegatori dintre cei 36 de milioane din tara nu vor putea vota duminica, in Crimeea, alipita de Rusia in martie, si in zonele controlate de separatisti in est. Un numar de 27 de mandate de deputat vor ramane vacante.

Partidul presedintelui Porosenko este considerat marele favorit, creditat de sondaje cu 30 la suta din voturi. El va trebui probabil sa se alieze cu una sau mai multe formatiuni prooccidentale, in special cu cea a populistului Oleg Liasko si cea a premierului Arseni Iateniuk. Unele dintre aceste liste sunt favorabile unei ofensive decisive impotriva separatistilor, sprijiniti de fortele ruse, potrivit Kievului si NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.