Potrivit celui mai recent bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), febra hemoragica Ebola a provocat moartea a 4.493 de persoane dintre cele 8.997 de cazuri inregistrate in sapte tari (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania si SUA).

Precedentul bilant al OMS, dat publicitatii la 8 octombrie, anunta 4.033 de morti din 8.399 de cazuri inregistrate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis sa imparta in doua grupe tarile afectate de epidemie. Prima grupa este formata din cele mai afectate trei tari (Liberia, Sierra Leone si Guineea), iar cea de-a doua include Nigeria, Senegal, SUA si Spania.

Epidemia, cea mai grava de la identificarea virusului, in 1976, a aparut in Guineea la sfarsitul lunii decembrie 2013. De atunci, au fost inregistrati 2.458 de morti in Liberia, din 4.249 de cazuri. De asemenea, au fost inregistrati 1.183 de morti dintre cele 3.252 de cazuri din Sierra Leone si 843 de morti dintre cele 1.472 de cazuri in Guineea.
Situatia din Nigeria si din Senegal a ramas neschimbata de la precedentul bilant oficial: 20 de cazuri, dintre care opt mortale, in Nigeria, si un caz in Senegal, un student din Guineea a carui vindecare a fost anuntata de autoritati la 10 septembrie.

In Statele Unite, doua cadre medicale au fost infectate cu Ebola intr-un spital din Texas, unde un pacient a murit dupa ce a contractat boala in Liberia. Spania a inregistrat un caz de infectare, o asistenta care a ingrijit doi misionari bolnavi repatriati la Madrid, unde au murit in august si, respectiv, in septembrie.

Angajatii din sanatate sunt afectati in mod deosebit, cu 236 de morti dintre cele 427 de cazuri cu persoane infectate in toate tarile unde a fost semnalat focarul de Ebola. In total, 96 de reprezentanti ai personalului sanitar au murit in Liberia, 95 in Sierra Leone, 40 in Guineea si cinci in Nigeria.

O epidemie de Ebola exista, de asemenea, intr-o regiune izolata din nord-vestul Republicii Democrate Congo (RDC), insa virusul este diferit de cel din Africa de Vest. Aceasta a provocat moartea a 43 de persoane din 71 de cazuri, de la aparitia sa, la 11 august, potrivit unui bilant din 7 octombrie. Boala, denumita de asemenea febra hemoragica provocata de virusul Ebola, atinge o rata a mortalitatii de 70%, potrivit unui studiu al OMS. Ebola se transmite prin contact cu sangele sau alte fluide corporale ale unei persoane bolnave, potrivit expertilor. Perioada de incubare este cuprinsa intre 2 si 21 de zile.

Citeste si:
Cutremurul din Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 21.000...
Cutremurul din Turcia și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.