Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat, vineri, crearea unei forte rapide de interventie a NATO, formata din mii de militari care pot interveni in cateva zile in orice zona, "pentru a sustine aliatii".

Potrivit lui Rassmusen, decizia de vineri din cadrul Summit-ului NATO reprezinta un mesaj, si anume ca NATO isi protejeaza toti aliatii, in orice moment, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, potrivit Secretarului general al NATO, acesta reprezinta un mesaj si catre cei care ataca orice tara membra a Aliantei: "Daca va ganditi sa atacati un singur membru, veti suporta riposta intregii Aliante".

El a mai spus ca in contextul in care Rusia ataca Ucraina, NATO trebuie sa fie pregatita pentru a lua masurile pentru a proteja aliatii.

Rasmussen a mai afirmat ca deja exista o forta de raspuns a NATO, o forta multinationala, care cuprinde atat trupe terestre, maritime si aeriene, care poate fi desfasurata oriunde in lume, pentru "aparare colectiva" sau pentru managementul crizelor.

"Astazi, am decis sa cream ceea ce eu as numi «un varf de lance», in cadrul fortei noastre de reactie", a mai mentionat Anders Fogh Rasmussen, precizand ca aceasta forta va cuprinde cateva mii de trupe terestre, care sunt pregatite, in orice moment, sa fie desfasurate, in aer, pe mare sau terestru.

Citeste si: NATO mentine o prezenta continua aeriana, terestra si navala in est


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.