Autoritatile ucrainene au afirmat luni ca un convoi format din "zeci" de blindate si tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia in sudul Ucrainei, in apropiere de Marea Azov, si este implicat in lupte cu granicerii.

"Frontiera ucraineana a fost incalcata de un convoi de zeci de tancuri si vehicule blindate", care au intrat pe teritoriul ucrainean in apropiere de orasul industrial Mariupol, a declarat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene Leonid Matiuhin.

"Convoiul a fost oprit de graniceri (...). Batalia este in desfasurare", a adaugat el.

Mariupol, un oras cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Marii Azov, in sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusa si la 110 kilometri sud de bastionul rebel Donetk. Acesta este centrul industriei metalurgice ucrainene si sediul mai multor uzine importante din acest sector din estul tarii.

Orasul a participat la referendumul din 11 mai pentru a se separa de autoritatile de la Kiev si pentru a se alatura Republicii populare Donetk, proclamata de rebelii prorusi, dar a ramas sub controlul fortelor ucrainene. Luptele de la Mariupol au provocat moartea a peste zece persoane la 9 mai, inainte de expulzarea rebelilor prorusi cateva zile mai tarziu.

De atunci, Mariupol a devenit sediul administratiei din regiunea Donetk subordonate Kievului, care a trebuit sa plece din capitala regionala dupa sosirea insurgentilor. Autoritatile regionale au difuzat luni un mesaj menit sa calmeze spiritele in randul locuitorilor, precizand ca administratia "functioneaza normal" si ca membrii sai nu si-au parasit posturile.

Presedintii Rusiei si Ucrainei, Vladimir Putin si Petro Porosenko, ar putea avea o intrevedere in capitala belarusa Minsk

Liderii celor doua tari ar putea discuta despre solutionarea conflictului ucrainean, probleme umanitare si relatii bilaterale, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov. Kremlinul nu exclude o intalnire separata intre Putin si Porosenko la Minsk, a adaugat purtatorul de cuvant.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a declarat, joi, ca va discuta "despre pace" cu omologul sau rus, Vladimir Putin, caruia ii va cere sa retraga "combatantii" rebeli din estul Ucrainei.

Citeste si:
Președintele Joe Biden se va deplasa vineri în apropierea...
Președintele Joe Biden se va...

Citeste si Rebelii prorusi din estul Ucrainei au trecut la CONTRAOFENSIVA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.