Rebelii prorusi din estul Ucrainei au afirmat ca si-au lansat fortele intr-o contraofensiva de amploare vizand trupele guvernamentale, care au recunoscut luni o "crestere a actiunilor inamicului".

Duminica, "premierul" separatist de la Donetk Aleksandr Zaharrcenko a declarat ca rebelii au lansat cu o zi inainte o mare contraofensiva la sud de bastionul lor, incercuit de catre fortele ucrainene de aproximativ o luna de zile.

"Nu ne vom opri atat timp cat nu vom fi eliberat teritoriul republicii populare de la Donetk" - autoproclamta de catre separatisti -, a spus Zaharcenko, scrie MEDIAFAX.

Statul Major al operatiunii militare a Kievului in estul tarii a recunoscut, luni, o "crestere a actiunii inamicului", dar afirma ca fortele ucrainene "continua sa mentina pozitiile ocupate" si ca au provocat "pierderi importante" insurgentilor.

La Donetk, bastionul rebel asediat de catre armata ucraineana, noaptea de duminica spre luni a fost relativ calma, dupa bombardamentele intensive din weekend. Combatanti se pozitionau la sud de oras luni dimineata, iar deasupra zonei se ridicau coloane de fum si se auzeau detonari surde, potrivit unor jurnalisti AFP.

Oraselul Olenivka, situat la sud de bastionul insurgent, este unul dintre mizele confruntarilor armate, potrivit rebelilor.

La vest de Donetk, obuze au cazut pe drumul care duce spre Marinka, asupra caruia autoritatile ucrainene au anuntat ca au preluat controlul in urma cu cateva zile. Reprezentanti ai separatistilor de la Lugansk, celalalt bastion prorus din estul Ucrainei, au anuntat sambata ca au lansat un atac asupra oraselor Severodonetk, situat la aproximativ 75 de kilometri nord-vest de Lugansk, si Debalteve, situat la 58 de kilometri nord-est de Donetk.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.