Seful serviciilor de securitate ucrainene a acuzat vineri Rusia de "invazie directa", dupa decizia Moscovei de a trimite in Ucraina convoiul sau umanitar fara a astepta sa fie inspectat, relateaza AFP.

"Noi spunem ca este o invazie directa. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinica a Crucii Rosii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU), citat de agentia Interfax-Ukraine, scrie MEDIAFAX.

Aproape 100 dintre cele aproximativ 300 de camioane au trecut frontiera in jurul orei 09.30 GMT (12.30, ora Romaniei), potrivit unui observator al OSCE aflat in zona, Paul Picard. Dintre acestea, 34 au fost inspectate joi si in cursul noptii de joi spre vineri, celelalte trecand fara vreun control asupra incarcaturii, conform aceleiasi surse.

"Aceste camioane vor fi utilizate de rebeli pentru transportul armelor", a dat asigurari directorul SBU, adaugand ca produsele alimentare transportate de acest convoi vor ajunge de asemenea la insurgenti, nu doar la civili.

Moscova anuntase cu putin timp inainte ca a decis sa isi trimita fara sa mai astepte, catre Lugansk, in estul Ucrainei, convoiul umanitar stationat la frontiera de peste o saptamana, apreciind ca toate "pretextele" pentru intarzierea lui au fost epuizate.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a denuntat la randul sau "incalcarile flagrante ale dreptului international si ale inviolabilitatii frontierelor", precizand ca se teme de "provocari deliberate".

"Nici partea ucraineana, nici Crucea Rosie nu stiu ce se afla in aceste camioane, ceea ce ne ingrijoreaza in mod deosebit", a afirmat ministerul intr-un comunicat.

"Nu stim nici care sunt acordurile intre partea rusa si rebeli si nu excludem provocari deliberate", se adauga in comunicat. "Rusia poarta toata responsabilitatea pentru securitatea acestui transport", a conchis ministerul ucrainean.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a anuntat vineri ca reprezentantii sai nu vor escorta convoiul umanitar trimis de Rusia in estul Ucrainei, deoarece nu au primit "garantii de securitate suficiente".

"Nu facem parte din convoi in nici un caz", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a CICR, Viktoria Zotikova, organizatia mentionand pe Twitter o "situatie de securitate volatila".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.