Premiul a fost acordat organizatiei OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) pentru eforturile sale in eliminarea armelor chimice.

In acest an au existat 259 de nominalizati - o cifra record - la castigarea Premiului Nobel pentru Pace. Specialistii au sustinut de la inceput ca Malala este favorita la castigarea prestigioasei distinctii. Un post de televiziune norvegian a anuntat insa cu o ora inaintea fundatiei Nobel ca OIAC va castiga premiul Nobel pentru Pace.

Necunoscuta marelui public, OIAC, cu sediul la Haga, a fost fondata in 1997 pentru a pune in aplicare Conventia privind interzicerea armelor chimice, semnate pe 13 ianuarie 1993.

Activitatea Organizatiei se afla in centrul atentiei dupa ce a fost insarcinata printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU sa supervizeze distrugerea pana pe 30 iunie 2014 a impozantului arsenal chimic detinut de regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Laureatii primesc cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Ultimul premiu Nobel care va fi acordat va fi premiul pentru Economie, in cadrul ceremoniei de luni, 14 octombrie.

Premiile Nobel 2013 pana acum:


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.