Djohar Tarnaev va deveni al 60-lea condamnat la moarte si al patrulea executat la nivel federal, in aproape 40 de ani, in Statele Unite, daca va fi condamnat si executat pentru dublul atentat din Boston, potrivit Centrului de informatii privind pedeapsa capitala (DPIC).

Condamnarile la moarte sunt "extrem de rare" la nivel federal, iar administratia americana nu cere pedeapsa capitala decat in cazul unei "infractiuni neobisnuite", explica pentru AFP Richard Dieter, directorul DPIC.

Doar trei barbati au fost executati astfel de la restabilirea pedepsei cu moartea in Statele Unite, in 1976. In aceasta perioada, 1.328 de condamnati au fost executati dupa ce au fost declarati vinovati de un stat american. Alte 59 de persoane sunt in prezent detinute in culoarul mortii federal, in Indiana, fata de 3.100 in inchisorile statale, potrivit bazei de date a DPIC.

Cazul cel mai celebru este cel al lui Timothy McVeigh, executat la 11 iunie 2001, printr-o injectie letala, la varsta de 33 de ani, pentru atentatul din Oklahoma City, soldat cu 168 de morti in 1995, scrie MEDIAFAX.

A urmat la scurt timp executarea lui Juan Garza la 19 iunie 2001, pentru uciderea a trei hispanici in cadrul traficului de droguri din Texas, apoi cea a unui fost combatant in razboiul din Golf, Louis Jones, la 18 martie 2003, pentru violarea si uciderea unei femei militar in Texas.

Cei trei barbati au fost executati in camera mortii federale, instalata in Terre Haute, in Indiana. In cazul in care Djohar Tarnaev va fi condamnat si executat, "este aproape sigur ca acest lucru se va intampla in Indiana", a adaugat Dieter. Judecatorul poate sa aleaga un alt stat pentru executie, deoarece Massachussetts, unde a avut loc dublul atentat din Boston, a abolit pedeapsa capitala.

Dar in alte cazuri "deosebit de ingrozitoare", administratia americana nu a cerut pedeapsa capitala, cum ar fi Ted Kaczynski alias "Unabomber" (trei morti si 23 de raniti) sau Eric Rudolph (doi morti si 150 de raniti la Jocurile Olimpice de la Atlanta), amandoi condamnati la inchisoare pe viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.