Premierul Victor Ponta a comentat scurt luni seara anuntul presedintelui Traian Basescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarand pentru MEDIAFAX ca nu mai avem practic acord cu FMI si CE.

Intrebat de MEDIAFAX cum comenteaza anuntul presedintelui Basescu, premierul a raspuns scurt: "Nu mai avem practic acord cu FMI si CE". El a precizat, la Antena 3, ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a inceput discutii informare cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene (CE), dar ca Guvernul incearca la acest moment sa nu inflameze lucrurile.

"Trebuie sa vedem in perioada urmatoare ce masuri avem sa contracaram si sa diminuam pagubele pentru cetateanul de rand. O sa incercam sa gasim solutii sa trecem de aceste blocaje. Chiar maine, in Parlament, vom analiza situatia", a spus Ponta pentru Antena 3.

El a aratat ca, in acest moment, relatia Romaniei cu institutiile financiare internationale este suspendata, iar lipsa de credibilitate astfel rezultata poate genera cresteri de dobanzi la imprumuturi si ale ratingurilor de tara, la care se adauga si imposibilitatea cresterii gradului de cofinantare a proiectelor europene din partea UE, fara sa fie insa "efecte imediate foarte grave".

Intrebat daca exista motive pentru suspendarea presedintelui, Ponta a raspuns ca motive exista, dar nu vrea sa anunte intentii in conditiile in care "AMR"-ul ramas pana la incheierea mandatului acestuia curge.

Purtatorul de cuvant al presedintelui sustine, referitor la declaratia premierului potrivit careia "nu mai avem practic acord cu FMI si CE", ca Victor Ponta a facut "o afirmatie incorecta" din care rezulta ca nu cunoaste cum functioneaza acordul cu FMI, el spunand ca acesta "este si ramane valabil".

"Prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, a facut o afirmatie incorecta din care rezulta ca nu cunoaste modul in care funcționeaza acordul dintre Romania si Fondul Monetar International. Pentru ca romanii sa fie corect informati trebuie spus ca Acordul stand-by 2013 - 2015 este si ramane valabil. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a cerut doar renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intentie. Trebuie stiut ca scrisoarea de intentie reprezinta o evaluare de parcurs, realizata la fiecare trei luni, a modului in care Guvernul a indeplinit conditionalitațile din acord si prin care statul roman, atunci cand este cazul, isi asuma noi angajamente menite sa duca la indeplinire principiile de baza prevazute in acordul deja semnat", se arata in declaratia lui Bogdan Oprea.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Discutarea in board-ul FMI a scrisorii de intentie si a memorandumului de politici economice incheiate cu autoritatile romane, programata pentru luna decembrie, va fi amanata intrucat documentele trebuie sa contina si semnatura presedintelui tarii.

Acordul este in vigoare, insa board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, asa cum era programat, scrisoarea de intentie si memorandumul cu Romania, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Acesta a afirmat, la Realitatea TV, ca o astfel de situatie poate avea ca efect cresterea costurilor de imprumut ale statului.

Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, in luna martie pentru a discuta pe tema acordului cu Romania, dupa ce o misiune a institutiei financiare se va afla in luna ianuarie la Bucuresti, intrucat nu poate analiza scrisoarea de intentie si memorandumul fara semnatura presedintelui tarii.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.