Social 3 Aprilie 2008 11:28
Autoritatile romane vor incearca din nou, sa obtina o derogare pentru sacrificarea animalelor in preajma sarbatorilor de Pasti. In acest sens au fost programate negocieri cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) la inceputul saptamanii viitoare, informeaza NewsIn.

"Romania va relua solicitarea pentru obtinerea unei derogari privind sacrificarea mieilor in mod traditional, pentru o perioada de trei zile, in preajma sarbatorilor de Pasti. Intalnirea cu reprezentantii CE va avea loc saptamana viitoare, cel mai probabil luni sau marti", a declarat presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, Liviu Harbuz.

Potrivit lui Harbuz, delegatia Romaniei va fi condusa de presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis.

Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, declara la inceputul anului ca Romania a solicitat Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea traditionala a animalelor, pentru o perioada de trei ani.

In principal, solicitarea Romaniei se refera la posibilitatea de a sacrifica animale fara asomare (procedeu in urma caruia animalul isi pierde simturile-n.red). Potrivit lui Roatis, daca Romania obtine aprobarea Comisiei, derogarea va fi valabila pentru trei ani, in perioada sarbatorilor de Craciun si de Paste, arata NewsIn.

Comisia Europeana a precizat, pe de alta parte, la inceputul anului, prin intermediul unui comunicat de presa, ca nu a informat niciodata Guvernul Romaniei ca practica sacrificarii porcilor fara asomare va fi permisa in anii urmatori si ca a solicitat autoritatilor romane sa ia toate masurile necesare pentru a facilita asomarea porcilor sacrificati in zonele rurale.

Precizarea Comisiei a fost adusa ca reactie la o declaratie a ministrului agriculturii Dacian Ciolos, potrivit careia statul roman ar fi obtinut aceasta derogare.

Potrivit normelor europene, asomarea este obligatorie inainte de sacrificarea animalelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.