In urma cu doua zile, fugita de la "Poiana Soarelui", o fetita de 14 ani, adoptata in 2000 de o familie din Italia, a fost incredintata in regim de urgenta unei asistente maternale.

Cateva zeci de copii, orfani sau abandonati, aflati in orfelinatul "Poiana Soarelui", infiintat la Brasov de Ion Tiriac, in cadrul Fundatiei "Casa Copilului", au cerut Directiei pentru Protectia Copilului Brasov sa-i ia din acest asezamant si sa-i mute in alte centre de ocrotire ori sa-i incredinteze unor asistenti maternali. Motivele invocate de copii in solicitarile scrise inaintate conducerii DPC se refera la tratamentele la care sunt supusi de catre personalul de aici, de la indiferenta fata de problemele lor si restrictii de tot felul pana la injuraturi, sanctiuni colective si pedepse corporale. In ultimii doi ani, individual sau in grup, mai multi copii fugiti de la "Poiana Soarelui" au ajuns, in regim de urgenta, in centrele de ocrotire ale DPC Brasov, fiind convinsi apoi cu greu sa se intoarca in asezamantul lui Tiriac, unde spusesera ca nu vor sa mai ramana cu nici un pret.

Cel mai recent caz de acest fel s-a inregistrat in urma cu doua zile, cand inca un copil - o fetita de 14 ani, Goroh Florentina - s-a prezentat la Directie, cerand sa fie incredintata imediat unui asistent maternal, pana cand va putea ajunge la familia Pini din Italia, care a adoptat-o in toamna lui 2000. Fetita este unul dintre cei 5 copii de la "Poiana Soarelui" adoptati in acel an de trei familii din Italia si una din SUA. Dupa pronuntarea sentintelor judecatoresti de adoptie, Tiriac a pornit un adevarat razboi in Justitie pentru anularea lor, impiedicand orice contact al copiilor cu parintii adoptivi si declarand in repetate randuri ca respectivii copii nu vor pleca in nici un caz de la "Poiana Soarelui". In cele din urma, dupa mai bine de 3 ani si 46 de procese la instantele de toate gradele, inclusiv Curtea Suprema, patru din cele 5 sentinte de adoptie au fost anulate, singurul caz in care Ion Tiriac si avocatii sai nu au putut convinge nici o instanta sa desfaca adoptia fiind cel al Florentinei Goroh.

Sustinut fara rezerve si de baroneasa Emma Nicholson, omul de afaceri a refuzat insa in continuare sa se conformeze sentintei judecatoresti definitive si irevocabile si sa permita plecarea fetitei la familia adoptiva din Italia. Drept urmare, aceasta s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului, care, in iunie 2004, a condamnat statul roman la plata a 18.000 euro despagubiri morale pentru refuzul autoritatilor de la Bucuresti de a aduce la indeplinire sentinta de adoptie. Nici aceasta hotarare a CEDO nu a schimbat insa situatia Florentinei Goroh, care, in cele din urma, cum aratam, a fugit, pur si simplu, de la "Poiana Soarelui" si a cerut ajutorul Directiei pentru Protectia Copilului Brasov.

Intrucat fetita a refuzat categoric sa se intoarca in orfelinat - povestind in amanunt tratamentele la care copiii de aici sunt supusi -, Comisia judeteana pentru protectia copilului a decis ca ea sa fie data, in regim de urgenta, in grija unei asistente maternale. "Am sesizat deja Tribunalul pentru Minori cu acest caz, cum prevede legea, si luni instanta va hotari ce se va intampla mai departe. Avocatii d-lui Tiriac au cerut si ei o ordonanta presedintiala pentru ca fetita sa fie readusa la "Poiana Soarelui", asteptam sa vedem ce va decide instanta", ne-a declarat Mariana Tiharau, secretar general al Consiliului Judetean Brasov si presedinte al Comisiei judetene pentru protectia copilului. Spusele Florentinei Goroh si ale celorlalti copii despre cele ce se intampla la "Poiana Soarelui" sunt confirmate, in cea mai mare parte, si de o serie de evaluari efectuate aici de specialistii DPC Brasov, in urma repetatelor plangeri ale copiilor.

Mai mult, directorul centrului, Gheorghe Stefanica, s-a adresat si el Directiei in privinta mai multor copii, care, la 15-17 ani, au deja la activ fapte penale - facand chiar vorbire despre "declinarea de competenta"! "Nu avem ce discuta despre acest subiect, adresati-va avocatilor nostri", a sunat replica directorului Stefanica la incercarea noastra de a-i afla punctul de vedere. Incercare esuata si in cazul lui Ion Tiriac, a carui secretara personala ne-a instiintat, dupa doua zile de insistente, ca "nu poate fi deranjat".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.