Doua studii eliberate saptamana trecuta demonstreaza ca legile de combatere a fumatului in locurile publice previn atacurile miocardice in randul populatiei, scrie io9.com.

Un articol din revista Archives of Internal Medicine a subliniat o legatura clara in scaderea incidentei de infarcturi miocradice intr-un comitat din Minesotta in urma adoptarii unei legi de combatere a fumatului in locurile publice.

Din anul 2002 cand a fost adoptata legea si pana in 2007 toate sediile de firma inclusiv barurile trebuiau sa interzica fumatul. In acesti cinci ani, incidenta infarctului miocardic in randul populatiei a scazut de la 150.8 la 100.7 cazuri pentru feicare 100.000 de locuitori. Rata deceselor provacate de atac de cord a scazut cu 17%, de la 109.1 la 92 de cazuri / 100.000 de locuitori.

Al doilea studiu a aparut in jurnalul Circulation si reprezinta de fapt o meta-analiza care acopera 45 de studii cu referire la 33 de legi anti-fumat din SUA si din restul lumii. Concluzia generala a analizei este ca acolo unde se implementeaza o lege anti-fumat se inregistreaza urmatoarele scaderi:
- 15% in randul spitalizarilor pentru probleme de inima;
- 16% in randul spitalizarilor pentru atac vascular
- 24% in randul spitalizarilor pentru probleme respiratorii.

Cu toate acestea, Romania ramane in continuare fara o lege anti-fumat eficienta, desi diferiti reprezentanti ai Ministerului Sanatatii au declarat de numarate ori ca este nevoie ca in Romania sa se interzica fumatul in baruri si restaurante.

Una dintre masurile propuse de medici pentru Romania a fost scumpirea tigarilor, fapt ce ar duce la o reducere cu 10% a numarului de fumatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.