In conditiile in care 27% dintre romani fumeaza, medicii sugereaza ca scumpirea tigarilor cu 10% ar scadea cu 4% numarul de fumatori, scrie evz.ro.

Romania are la ora actuala aproximativ 1 milion de pacienti astmatici, 5 milioane de potential bronsitici si mai bine de un sfert din populatie (27%) cu dependenta nicotinica, reiese din cifrele Societatii Romane de Pneumologie (SRP), prezentate astazi, cu ocazia Zilei Pneumologiei Romanesti.

La fiecare 16 minute un roman moare de cancer pulmonar si anual se estimeaza ca 30.000 de romani fac boala. Cei mai multi sunt depistati in stadii avansate
, explica prof. Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Medicul Florin Mihaltan a mai atentionat asupra faptului ca numarul fumatorilor e in continuare foarte mare: circa 27% din populatie.

„Avem o legislatie foarte permisiva, cu fisuri, care permite un adevarat libertinaj in spatiile publice in ceea ce priveste fumatul. Fiecare crestere cu 10% a preului tigarilor ar duce la o scadere cu 4% a numarului de fumatori. Trebuie sa combatem fumatul, nu fumatorii. Avem totusi 73% de fumatori pasivi”, a adaugat specialistul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.