Presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, a declarat marti ca intreaga conducere ICR va demisiona ca urmare a deciziei CC.

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind trecerea Institutului Cultural Roman (ICR) din subordinea Presedintiei in cea a Senatului este constitutionala.

Plenul Curtii Constitutionale (CC) a respins astfel exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, ridicata de Avocatul Poporului.

Scandal la ICR: Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala

Exceptia de neconstitutionalitate a fost luata in discutie de CC in 10 iulie, magistratii constitutionali amanand atunci decizia pentru 31 iulie.

Ca urmare a deciziei CC, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat marti pentru MEDIAFAX ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului.

Ministerul Finantelor a informat ICR, printr-o adresa, ca vor fi operate o serie de modificari, incluzand reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentand mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodata, ICR sa se incadreze in restul sumei prevazute in bugetul aprobat la sfarsitul anului trecut, respectiv in 28,5 milioane de lei, urmand ca reducerea sa fie si operata.

Insa ICR a cheltuit sau angajat in proiecte aflate in derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel ca, pana la sfarsitul acestui an, ar trebui sa functioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanatelor.

Horia Patapievici a declarat, la sfarsitul lunii iunie, ca, daca Curtea Constitutionala va decide ca este constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Presedintie in subordinea Senatului si este modificata misiunea institutului, intreaga conducere ICR isi va da demisia.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Patapievici a subliniat ca, prin decizia Guvernului, nu este schimbata doar afilierea institutiei, care trece "de la autoritatea simbolica a presedintelui in subordinea efectiva a Senatului", ci se modifica si misiunea ICR, care urmeaza sa se ocupe de "identitatea nationala a romanilor" de peste granite.

Patapievici a mai spus ca ministrul a recunoscut ca scopul OUG nu era numai schimbarea subordonarii, ci si schimbarea misiunii, la respectarea careia ar putea veghea numai Senatul.

Situatia ICR: Reactiile societatii civile, oamenilor de business si colaboratori

Citeste si:
Raetchi: Domnule Dragnea, nu distrugeti ICR cu politicieni
Raetchi: Domnule Dragnea, nu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.