Curtea Constitutionala s-a pronuntat in favoarea amanarii platii drepturilor salariale castigate in instanta de bugetari pentru 2016.

Curtea Constitutionala (CC) a respins, luni, contestatia privind legea referitoare la amanarea, pana in 2016, a platii drepturilor salariale castigate de bugetari in instanta, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Pe 12 octombrie, deputatii au adoptat actul normativ care prelungeste pana in 2016 acordarea acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obtinut in instanta hotarari definitive.

Potrivit raportului preliminar adoptat in unanimitate de Comisia de Buget-Finante, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel:

  • in 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu,
  • in 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu,
  • in 2014 se plateste 25%,
  • in 2015 se plateste 25%,
  • in 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.

PSD a contestat la Curtea Constitutionala legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta 71/2009, care prelungeste pana in 2016 acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obtinut in instanta hotarari definitive, actul normativ fiind aprobat miercuri de Camera Deputatilor, forul decizional.

Initial, OUG 71/2009 prevedea ca pana la 31 decembrie 2012, bugetarii sa-si recupereze drepturile salariale dupa urmatoarea structura: in anul 2010 - 34% din valoarea titlului executoriu, in 2011- 33%, in 2012 - 33%.

Reducerea este argumentata prin faptul ca plata acestor drepturi salariale in cuantumul prevazut in prezent de lege nu ar mai face posibila respectarea angajamentului guvernamental fata de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise in 2010.

  • Basescu versus Curtea Constitutionala

Decizia de respingere a contestatiei PSD vine in urma mesajelor cu tenta critica adresate de presedintele Basescu catre Curtea Constitutionala, la inceputul lunii noiembrie.

Presedintele Basescu le-a cerut magistratilor sa indice si "sursa de finantare" atunci cand dau hotarari impotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizand ca, daca aceste decizii ar fi aplicate, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"E un lucru pe care vi-l cer pentru ca este constitutional. Hotararile judecatoresti au putere de lege, iar cine initiaza o lege care afecteaza bugetul trebuie sa spuna si sursa de finantare. Spuneti-ne care este sursa de finantare pentru hotararile pe care le dati! Unde este ratiunea acestui mod de a proceda?", a adaugat presedintele Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.