Sindicatele minerilor din Valea Jiului ameninta cu actiuni de protest intrucat Guvernul nu si-a asumat acordarea ajutorului de stat pentru sectorul minier si astfel nu au fost platite salariile compensatorii pentru cei 900 de angajati disponibilizati, iar CNH risca sa nu mai poata plati lefurile.

Potrivit reprezentantilor Centralei Miniere Meridian din Valea Jiului, care este formata din mai multe sindicate, lipsa unor decizii ale Guvernului pentru sectorul minier din Valea Jiului a provocat mai multe nemultumiri care vor culmina cu miscari de strada.

Sindicalistii spun ca Ministerul Economiei nu a respectat protocoalele semnate cu structurile sindicale din Valea Jiului si din aceasta cauza actiunile de protest ale minerilor sunt iminente.

"Le solicitam (celor din Guvern - n.r.) sa isi asume ajutorul de stat acordat pentru facilitarea inchiderilor de mine neperformante, odata in plus ca bugetul CNH cuprinde aceste sume. Avem 900 de persoane disponibilizate care asteapta platile compensatorii (...) Daca Guvernul nu va intelege sa isi asume protocoalele semnate, pot avea loc miscari sociale care nu pot fi controlate", a declarat, joi, presedintele Centralei Miniere Meridian din Valea Jiului, Petre Nica, scrie MEDIAFAX.

Nica a avertizat ca exista riscul ca CNH Petrosani sa intre in imposibilitate de plata a angajatilor activi si sa apara o stare de "insecuritate a zacamantului de huila, a locurilor de munca si implicit a angajatilor din subteran", fiindca lipsa banilor duce la imposibilitatea achizitionarii echipamentelor de baza.

Totodata, Nica a afirmat ca exista alti 16.000 de pensionari minieri care nu pot primi gratuitatile prevazute de contractul colectiv de munca.

Centrala Miniera Meridian, organizatia sindicala semnatara a contractului colectiv de munca a minerilor din Valea Jiului, a trimis, joi, scrisori de informare in acest sens catre primul-ministru Emil Boc, ministrul Economiei, Ion Ariton, si prefectul judetului Hunedoara, Attila Dezsi.

Centrala Miniera Meridian reprezinta aproximativ 6.000 de salariati ai CNH Petrosani din cei peste 8.000 de angajati existenti.

Citeste si:
Aproape 400 de angajati ai RMGC, trimisi in somaj tehnic
Aproape 400 de angajati ai...

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit, la mijlocul lunii septembrie, cu vicepresedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, care detine si portofoliul de comisar pentru concurenta, si l-a rugat sa grabeasca procedurile tehnice pentru aprobarea acordarii ajutorului de stat pentru Compania Nationala a Huilei (CNH).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.