Clasificarea universitatilor, ierarhizarea programelor de studiu si o finantare pe criterii obiective constituie cateva din noutatile anului academic 2011-2012, acestea fiind apreciate de catre ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, esentiale pentru invatamantul superior din Romania.

"Astazi incepe un nou an universitar, un an esential pentru viitorul invatamantului superior din Romania si, in fapt, pentru viitorul Romaniei. Acest an universitar incepe cu multe noutati care izvorasc din Legea educatiei nationale, printre care clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii, un nou mod de organizare a doctoratului, codul studentului - toate aceste masuri avand ca scop recredibilizarea invatamantului romanesc", a precizat Funeriu, potrivit MEDIAFAX.

El a spus vorbind despre clasificare si ierarhizare ca acestea vor permite pe de o parte o constatare a misiunii pe care fiecare universitate o poate duce la indeplinire, iar, pe de alta parte, un referential privind drumul care universitatea il are de parcurs pentru a-si indeplini rolul in societate. De asemenea clasificarea universitatilor permite o finantare a performantei pe criterii obiective. "Nu in ultimul rand aplicarea articolului 193 din Legea educatiei, impreuna cu Asociatia Universitatilor Europene, este de natura a recredibiliza invatamantul superior romanesc in fata partenerilor nostri din UE", a mai spus Funeriu.

Un nou mod de organizare a doctoratului

Tot in anul academic care a inceput luni intra in vigoare si un nou mod de organizare a doctoratului. "Doctoratul devine din acest an o prima experienta profesionala de cercetare. Finantarea doctoratului se realizeaza prin granturi consistente, statutul doctorandului este mult mai bun. Am solicitat ca locurile la doctorat sa fie atribuite celor mai buni profesori si cercetatori, pe criterii de performanta", a mai spus ministrul.

El a precizat ca pentru prima data, datorita noii Legi a educatiei, Guvernul a adoptat Hotararea 966/2011 care prevede pentru fiecare program de studiu capacitatea maxima de scolarizare, conform evaluarii facuta de ARACIS. Depasirea acestei capacitati maxime de scolarizare ar fi o fapta extrem de grava si ar atrage dupa sine sanctiuni drastice, conform art. 138 din Legea educatiei. Ministerul va controla foarte riguros respectarea capacitatii maxime de scolarizare la toate universitatile. [Citeste si: Doctorat 2011-2012: Vezi la ce universitati te poti inscrie]

Citeste si:
USR cere ca tezele de doctorat ale premierului Ciucă și ministrului...
USR cere ca tezele de...

In plus, anul universitar incepe si sub auspicii mai bune din punct de vedere al cercetarii, a adaugat ministrul. "De curand au fost atribuite aproximativ 300 din primele granturi de cercetare evaluate exclusiv de evaluatori straini. Calitatea cercetarii si a cercetatorului au fost singurele criterii avute in vedere la evaluare. Au castigat cei mai buni", a mai spus ministrul.

Proceduri de selectie ale cadrelor universitare, mai transparente

De asemenea, procedurile de selectie ale cadrelor universitare sunt mult mai transparente, iar accesul la posturile de conferentiar si profesor universitar se face dupa standarde europene. Comisiile CNATDCU si CNS sunt formate din oameni integri, total deconectate de interese de grup sau interese politice.

"In general, anul incepe sub semnul unei organizari mai bune, a stabilirii unei ierarhii a valorilor, care trebuie sa fie specifice mediului universitar. Rezultatele de la bacalaureat au dat celor mai buni elevi posibilitatea sa urmeze cele mai bune universitati, iar universitatile din Romania au obligatia sa le dea studentilor masura excelentei lor. Toate masurile pe care ministerul le-a promovat prin Legea educatiei nationale si ulterior le-a pus in practica au vizat un lucru esential: sa dam resurse si putere in universitati oamenilor de valoare", a adaugat Funeriu in conferinta.

Citeste si:
Facultățile din România își scumpesc taxele. Noile prețuri pentru...
Facultățile din România își...

Topul programelor de studii din universitati

Pentru rectorul Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", profesorul Florian Popa, aflat in ultimele luni de mandat, cea mai mare bucurie este aceea ca si dupa 154 de ani de existenta, institutia medicala bucuresteana este in topul primelor primelor 12 universitati din Romania.

"Clasificarea universitatilor facuta de autoritatile internationale in domeniu si MECTS ne plaseaza pe primul loc intre institutiile de invatamant medical din Romania, dar mai este mult de facut. Desi avem conditii pentru a fi in primele 500 universitati din lume acest lucru nu s-a realizat", a mai spus rectorul UMF.

Rectorul nu a vorbit despre noile prevederi ale legii educatiei care intra in vigoare din acest an academic, dar a spus ca ele vor fi respectate.

"Suntem in topul primelor 12 universitati din Romania si am urcat 70 de locuri in clasamentul SCOPUS. UPB a ramas prima din Romania privind productia si vizibilitatea stiintifica. Avem certitudine ca UPB va ramane o scoala valoroasa pentru ca a stiut sa promoveze cei mai buni oameni si profesori. Multi au ramas in universitate, nu pentru bani, ci pentru sufletul lor", a spus rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Ecaterina Andronescu.

Citeste si:
VIDEO Mesajul special postat de Daniel Funeriu pentru femei, de 8...
VIDEO Mesajul special postat...

Profesorul nu a vorbit nimic despre initiativa legislativa de modificare a legii pentru cuprinderea in invatamantul superior a tinerilor fara bacalaureat. [Citeste si: Toti sunt de acord: Fara facultate pentru elevii care au picat BAC-ul]

Daca rectorii universitatilor publice par resemnati in privinta schimbarilor aduse de noua lege a Educatiei, este drept si pentru ca sunt plasati in topul celor 12, in schimb, rectorul Universitatii "Dimitrie Cantemir", Corina Dumitrescu, a sustinut ca toate actele normative sunt o ilegalitate.

"Nu ma intereseaza nici clasificarea universitatilor si nici ierarhizarea programelor de studii. Toate sunt ilegale. EUA (Asociatia Europeana a Universitatilor) nu a facut nicio evaluare. Nu ne intereseaza nicio decizie privind clasificarea si ierarhizarea", a mai spus rectorul.

Citeste si:
Ponta, in apararea lui Tudor Gheorghe: "Este un artist genial si un ma
Ponta, in apararea lui Tudor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.