Aproape toate facultățile de stat din România au anunțat că își vor majora taxele pentru studenții admiși pe locurile cu taxă. În ultimii ani, instituțiile de învățământ au menținut prețurile constante, mai ales că mai bine de doi ani studenții nu au frecventat cursurile în format fizic din cauza restricțiilor pandemiei de coronavirus.

Taxele de școlarizare a facultăților din România se scumpesc

În ultimii ani, facultățile de stat din România nu au majorat taxele de școlarizare, mai ales pe parcursul anilor de pandemie în care studenții au frecventat orele de curs în regim online. Acun însă, instituțiile de învățământ superior anunță că se gândesc la o scumpire a taxelor. Unele facultăți vor să crească tariful cu 300 de lei pe an, în timp ce alte instituții se gândesc la o scumpire de tocmai 1.500 de lei.

Conducerile facultăților spun că această majorare este argumentată de scumpirea utilităților, a consumului de energie electrică și a căldurii, care în ultimul an a crescut extrem de mult și brusc. Noile taxe vor fi aplicate doar noilor studenți, deoarece tinerii care deja studiază la anumite facultăți să nu fie condiționați să renunțe la facultate din cauza scumpirilor.

De exemplu, la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj taxa anuală pentru studenții admiși pe locurile cu taxă va creşte de la 5.000 de lei la 6.500 de lei. Prodecanul facultății, Claudiu Turcuș, spune că viitorii studenți trebuie să înțeleagă că majorarea taxelor nu este o modalitate de profit a conducerii instituției, ci o necesitate de a acoperi cheltuielile pentru utilitați.

Părinții își asumă responsabilitatea de a achita taxele de școlarizare a tinerilor

„Creşterea acestor taxe, fireşte că este corelată în primul rând cu transformările din societate, cu creşterea facturilor de utilităţi. O taxă şcolara are menirea de acoperi costurile de şcolarizare a unui cetăţean şi n-ar trebui să înţelegem taxa ca fiind generatoare de profit", a afirmat Claudiu Turcuș, Prodecan Facultatea de Teatru și Film UBB.

Citeste si:
Universitati din Romania, in clasamentul Center for World University
Doua universitati din...

Aceeași schimbare se va aplica și la Facultatea de Drept din Cluj, unde taxa anuală de școlarizare va crește de la 3.600 de lei la 5.000 de lei. În cazul acestei facultăți, rata abandonului a ajuns la 20%. Majoritatea studenților nu își permit să își achite singuri contractele de școlarizare, astfel că părinții sunt cei care suportă aceste cheltuieli. O parte din studenți își achită parțial sau restul cheltuielilor (cămin, chirie, cantină).

„Taxele se aplică pentru cei care vor intra de acum în sistem, deci nu se aplică de la studenţii pe care îi avem acuma", a transmis Daniel David, Rector UBB.

La Universitatea Alexandru Ion Cuza din Iași, taxa de școlarizare se va majora cu cel mult 20%, iar din toamnă, Universitatea Transilvania din Brașov va scumpi taxele cu 1.000 de lei doar pentru studenții de la Medicină. Universitatea din București a anunțat că la fel va modifica taxele, însă momentan nu s-a stabilit cu cât va scumpi fiecare facultate. Studenții au primit un chestionar în care au fost întrebați ce părere au de scumpirea taxelor de școlarizare.

Citeste si:
China elimina gratuitatea din invatamantul superior
China elimina gratuitatea din...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Martie 2023 - 04 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.