Doar sapte municipii din tara au atras fonduri europene pentru proiecte de reabilitare a sistemelor de incalzire urbana.

Potrivit unui raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP) prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa, aceste municipii sunt Iasi, Bacau, Botosani, Timisoara, Focsani, Oradea si Ramnicu Valcea, beneficiare ale unor fonduri pentru reabilitarea sistemelor de incalzire urbana, in contextul in care subventiile pentru incalzire nu vor mai fi acordate decat persoanelor din categoriile vulnerabile.

Bugetele, de la 38 la 70 de milioane de euro

Bugetele acestor proiecte variaza intre 38 de milioane de euro la Focsani si 70 de milioane de euro la Bacau, informeaza MEDIAFAX.

"Problematica sistemelor de incalzire centralizata continua sa ramana fragmentata, deoarece prin Programul Operational de Mediu se finanteaza exclusiv investitii din perspectiva reducerii gradului de poluare, in timp ce obiectivul de eficienta energetica este subsumat altui Program Operational - cel de Crestere a Competitivitatii Economice", potrivit raportului IPP.

Guvernul taie subventia la caldura

In opinia IPP, cele doua aspecte sunt interconditionate, dar un beneficiar poate face investitii pasive din fonduri structurale, cum ar fi de exemplu achizitia de filtre, fara a se preocupa de eficientizarea si din perspectiva economica a activitatii, "ceea ce se traduce in continuare prin lipsa de eficienta si pierderi care se reflecta la consumatorul ultim de servicii de incalzire".

Autorii raportului mai arata ca municipiului Bucuresti a atras cei mai multi bani din fonduri europene, respectiv peste un miliard de euro, iar pe locul secund se afla judetul Iasi, cu aproape 350 de milioane de euro, urmat de Cluj si Timis, cu 280 de milioane de euro.

In topul judetelor care au atras cei mai putini bani din fonduri europene sunt Ialomita, cu putin peste 16 milioane de euro, Caras-Severin si Galati, cu 33 de milioane de euro si, respectiv, 41 de milioane de euro.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.