Nivelul Dunarii pe tronsonul bulgar de langa Ruse a scazut cu 31 de centimetri iar autoritatile se asteapta sa scada si mai mult. Peste 100 de nave au ramas blocate in dunele de nisip.

Navele blocate se afla in portiune de pe fluviu cuprinsa intre porturile Somovit si Silistra, dar majoritatea - 63 - sunt ancorate langa Ruse.

Agentia bulgara pentru Explorarea si Intretinerea Dunarii, cu sediul la Ruse, a anuntat ca trimite doua vase de explorare - Vit si Dunarea - pentru a masura nivelul fluviului in diferite locuri si este pregatita sa trimita o nava-macara, Titan, si un dragor, Vida, pentru a largi cele mai critice portiuni unde au ramas impotmolite vasele, scrie realitatea.

Navigatia pe Dunare a devenit dificila dupa ce o nava ucraineana a ramas impotmolita in apropierea insulei bulgare Batin, precizeaza Sofia News Agency.

De asemenea, doua nave au intervenit pentru scoaterea vasului de croaziera "Primadonna", ramas blocat intr-un banc de nisip unde nivelul Dunarii atinge doar un metru, insa manevrele au esuat, cei 146 de pasageri aflandu-se in continuare pe nava si urmand sa fie transportati, sambata, cu un bac la Bechet (Dolj).

Potrivit directorului Capitaniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, doua nave de la Bechet au efectuat, vineri si sambata dimineata, mai multe manevre pentru scoaterea vasului de croaziera "Primadonna" din zona unde a ramas blocat, insa fara rezultat.

"M-am deplasat personal la Bechet, unde am cerut un bac cu un pescaj mic care va prelua turistii in cursul zilei de sambata si ii va duce la Bechet, unde sunt asteptati de patru autocare care ii va transporta spre casele lor. Astazi ar fi trebuit sa li se termine sejurul, dar din pacate n-au putut ajunge la destinatie, in Delta Dunarii", a declarat, sambata dimineata, Mihai Ghiba, conform MEDIAFAX.

  • Dupa ce cei 146 de turisti americani, englezi si francezi vor fi debarcati, autoritatile spera ca vasul sa fie scos mai usor din bancul de nisip, avand o greutate mai mica.

Conform sursei citate, Capitania Zonala Drobeta Turnu Severin va declansa o ancheta in acest caz pentru a se stabili imprejurarile in care s-a produs incidentul, dar si cine a transmis informatii eronate cu privire la zona in care a ramas blocat vasul de croaziera, fapt ce a facut ca autoritatile sa intervina cu intarziere.
Citeste si:
Peste 65.000 de turisti straini au ajuns, in 2014, in Portul Constanta
Peste 65.000 de turisti...

Initial, vineri dimineata, Capitania Drobeta Turnu Severin a fost informata ca nava de croaziera "Primadonna" a ramas blocata la 30 de metri de malul bulgaresc, in amonte de Bechet, motiv pentru care era de competenta autoritatilor bulgare sa intervina pentru a prelua turistii. Ulterior, s-a stabilit ca vasul a ramas blocat la 30 de metri de malul romanesc, fapt pentru care autoritatile romane au intervenit cu intarziere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.