Doua nave de croaziera, cu zeci de pasageri la bord, au ramas blocate pe Dunare, din cauza nivelului scazut al Dunarii.

Potrivit sefului Capitaniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, nava "Primadona", sub pavilion maltez, care are la bord aproximativ 150 de turisti romani, englezi si francezi, a ramas blocata intr-un banc de nisip la kilometrul 727, pe malul bulgaresc al Dunarii, in amonte de Bechet, potrivit MEDIAFAX.

"Echipajul vasului a navigat incet, si-a luat masurile pentru a evita esuarea, dar din cauza nivelului scazut al fluviului nava a esuat intr-un banc de nisip. Echipajul face manevre de spalare a nisipului din jurul navei, iar daca nu va reusi si ne vor cere ajutorul vom trimite un remorcher de la Calafat care sa faca aceste manevre de spalare", a declarat Ghiba.

O ambarcatiune a Politiei de Frontiera se indreapta catre nava de croaziera, a spus Veronica Constantin, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Dolj. Aceasta a precizat ca se va incerca preluarea calatorilor, care ar urma sa ajunga in Malta si care vor fi transportati in Capitala, de unde vor pleca spre destinatie.

In noaptea de joi spre vineri, o alta nava de croaziera a esuat pe Dunare, in aceeasi zona, dar in cursul diminetii a reusit sa revina pe senalul navigavil, iar pasagerii au ajuns in Portul Calafat.

Vineri, in porturile Calafat, Drobeta Turnu Severin si Orsova sunt blocate, din cauza nivelului scazut al Dunarii, 17 convoaie cu 84 de barje incarcate cu aproximativ 60.000 de tone de cereale, care ar fi trebuit sa ajunga in Portul Constanta pentru a fi descarcate.

De asemenea, la Bechet sunt blocate 11 ambarcatiuni - cinci barje, cinci impingatoare si un slep motor.

Conform Capitaniei Drobeta Turnu Severin, cele mai mari probleme pe Dunare sunt intre Turnu Magurele si Zimnicea, unde nivelul fluviului are doar un metru, vineri dimineata debitul Dunarii la intrarea in tara fiind de 2.400 de metri cubi pe secunda, fata de 3.800 de metri cubi pe secunda cat este media multianuala pentru aceasta perioada, iar prognozele arata ca debitul va scadea in continuare.

Citeste si:
Peste 65.000 de turisti straini au ajuns, in 2014, in Portul Constanta
Peste 65.000 de turisti...

Fluviul a scazut 144 de centimetri sub nivelul de referinta, ajungand si la adancimi de 1,3 metri, minimul ultimilor cinci ani. Malurile Dunarii s-au transformat in desert, navele de marfa au ramas blocate, iar alimentarea oraselor cu apa este in pericol, scrie si adevarul.ro.


De la o zi la alta, Dunarea scade in dreptul orasului Cernavoda cu 2 centimetri. Pe luciul apei au aparut insulite, loc tocmai bun de odihna pentru pasarile calatoare. Pentru localnici nu este un fenomen inedit. Ei spun ca in urma cu patru-cinci ani Dunarea a secat si mai mult si a fost nevoie sa se opreasca reactorul de la Cernavoda.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.