Consumatorii vor putea face alegeri in mai buna cunostinta de cauza si mai sanatoase atunci cand cumpara alimente, acesta fiind principalul obiectiv al noilor reguli UE de etichetare a alimentelor adoptate, miercuri, de Parlamentul European (PE).

Pe viitor, valoarea energetica, precum si cantitatile de lipide, acizi grasi saturati, carbohidrati, glucide, proteine si sare vor trebui sa fie usor de observat pe pachetele alimentare, astfel incat consumatorii sa poata identifica mai repede aceste informatii, potrivit unui comunicat de miercuri al PE.

Noile reguli prevad, de asemenea, ca informatiile despre alergeni vor trebui facute disponibile si in cazul alimentelor neambalate, asa cum este cazul mancarii vandute in restaurante sau cantine. In acest caz, statele membre pot lua masuri in ceea ce priveste modalitatea in care vor face disponibile aceste informatii catre consumatori, potrivit MEDIAFAX.

Provenienta anumitor alimente, cum sunt carnea de vaca, mierea, uleiul de masline, fructele proaspete si legumele, trebuie deja indicata pe etichete in concordanta cu legislatia sectoriala specifica. Acest lucru a devenit obligatoriu unde absenta sa ar duce la inducerea in eroare a consumatorului. La solicitarea Parlamentului, aceasta obligatie va fi acum extinsa la carnea proaspata provenita de la porci, oi, capre si pasari. La doi ani de la intrarea in vigoare a noului regulament, Comisia va trebui sa introduca regulile de implementare in acest scop.

  • Cum pot fi indusi in eroare consumatorii

Noile reguli vor asigura totodata ca respectivii consumatori nu sunt indusi in eroare prin modul de ambalare al alimentelor, cu privire la aspectul, descrierea si prezentarea cu ajutorul imaginilor.
De asemenea, alimentele care arata similar cu altele, dar contin ingrediente diferite, cum este cazul alimentelor "asemanatoare branzei" avand la baza surse vegetale (denumite "alimente imitate"), vor fi usor de identificat. Acolo unde un ingredient pe care te-ai astepta sa-l gasesti in mod normal a fost inlocuit, acest lucru va trebui sa fie clar specificat pe partea din fata a ambalajului, folosind un font proeminent langa numele marcii, se mai arata in acord.

De exemplu, carnea tocata care contine bucati de carne combinate trebuie sa fie etichetata "carne formata", aceleasi reguli urmand sa fie aplicate si in cazul "pestelui format"
.
Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.