Social 5 Iulie 2011 23:42
Liceele din judetele Suceava si Harghita, unde s-au inregistrat printre cele mai mari procente de promovabilitate la bacalaureat, nu au avut nicio camera de supraveghere in salile de examinare, din cauza lipsei fondurilor necesare.

Potrivit gandul.info, in niciuna din salile de examinare sucevene nu au existat camere de supraveghere, situatie remarcata de altfel si de stirileprotv. [Cat ai luat la BAC? - S-au afisat rezultatele]

"Nu am avut camere video in nici un centru. Masura nu a fost luata de noi. Nu au fost asigurate fondurile necesare de la Consiliile Locale", a explicat pentru gandul inspectorul scolar Laura Hacman, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Suceava.

Oficialul a apreciat insa ca notele mari nu au avut ca motiv lipsa supravegherii video. "Cineva tot trebuia sa fie primul, asta nu inseamna ca e hot. Cred ca profesorii nostri i-au supravegheat cum trebuie pe copii si nu s-a copiat", a mai spus Hacman.

Potrivit acesteia, si in Suceava procentul de promovabilitate a scazut cu peste 20% fata de anul trecut si au existat "foarte putini copii cu medii de 8 si 9", fata de anii trecuti.

"Nu camera video este explicatia pentru rezultatele dezastruoase de la Bac 2011. Avem colegii cu promovabilitate de 80-90%, cu medii absolut normale, dar si grupuri scolare cu 9% promovabilitate. A fost generatia in care s-au acumulat acele SAM-uri (scoli de arte si meserii)", a mai sustinut Laura Hacman.

O situatie similara a fost inregistrata si in Harghita, unde niciuna dintre cele 205 sali de examinare nu a avut camere de supraveghere.

"In niciunul dintre centre nu am avut camere. Am avut 205 sali de examene, iar suma ar fi fost mult prea mare. Ne-am consultat cu asociatiile profesionale, comitetele de parinti si profesori, si am ajuns la concluzia ca trebuie sa organizam un bacalaureat conform metodologiei. Am controlat, in fiecare zi, unitatile de examen", a declarat pentru gandul inspectorul scolar general al judetului Harghita, Ferencz Solomon Alpar.

Citeste si:
Legile Educaţiei, aprobate de Guvern și trimise în Parlament pentru...
Legile Educaţiei, aprobate de...

Acesta a explicat rata mare de promovabilitate din Harghita, comparativ cu alte judete, prin faptul ca elevii au fost pregatiti riguros.

"Am facut cea mai serioasa simulare din toata tara, la toate disciplinele, si am analizat si mediatizat rezultatele. Nu suntem satisfacuti de rezultat, chiar daca avem o medalie de argint de gat. Permiteti-mi sa nu fiu mandru", a mai spus Alpar.

In ceea ce priveste situatia de la Constanta, camerele de supraveghere au fost instalate pe holuri, dar nu in toate liceele. In 15 dintre cele 26 de centre de examinare au existat insa camere video pe culoare si in zona de acces, a declarat pentru gandul Gabriela Costea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta.

Pe de alta parte, in judetul Braila, situat pe locul cinci in topul promovabilitatii, cu 57% dintre liceeni care au trecut Bac-ul, in aproximativ 70% dintre centre au existat camere de supraveghere atat in scoli, cat si pe culoar, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Braila, Viorel Botea. Acesta a explicat rata mare de promovabilitate din judet (57%) prin faptul ca aproximativ 10-12% dintre elevii care trebuiau sa dea examenul anul acesta au ramas corigenti.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

"Este rezultatul unei selectii corect facute. Domnul Funeriu ne-a cerut sa punem valorile pe o scara a lor", a explicat Botea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.