Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga, fost ministru al Educatiei, considera ca procentele de promovabilitate ale bacalaureatului sunt "alarmante", rezultatele inregistrate indicand faptul ca este vorba despre "cea mai slaba invatare din istorie".

Potrivit unui comunicat transmis duminica, pentru explicarea situatiei se emit multe pareri, Ministerul Educatiei aratand ca de vina sunt elevii, "ceea ce este aberant", in timp ce altii acuza disciplinele alese si dificultatile probelor, "ceea ce este cel putin discutabil".

"Se vorbeste astazi despre cel mai slab bacalaureat din istorie, luandu-se in seama rezultatele facute cunoscute de licee si inspectorate scolare. Intr-adevar, procentele de esec sunt alarmante: licee in care niciun candidat nu a promovat, procentaje de promovare scazute la nivel de judete. Se emit multe pareri: ministerul spune ca de vina sunt elevii, ceea ce este aberant; altii acuza disciplinele alese si dificultatile probelor, ceea ce este cel putin discutabil. Cauza si, fiind vorba de decizii, vina este in cu totul alta parte. Basescu spunea ca scoala produce <tampiti>. [BACALAUREAT 2011: Cea mai slaba promovabilitate din ultimii 20 de ani]

Rectorul UBB a identificat patru surse ale situatiei actuale din invatamant, prima fiind ca presedintele Traian Basescu "a numit ministri diletanti, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus masuri necugetate in sistem, ce-si vadesc acum efectele". [Rusine Funeriu! Oare si-ar lua BAC-ul?]

"Elevii care au sustinut examenul de bacalaureat in 2011 au petrecut sase ani in invatamantul regimului Basescu; acesta a numit ministri diletanti, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus masuri necugetate in sistem, ce-si vadesc acum efectele. Basescu a aplicat profesorimii lovituri grele - desfiintari de scoli, concedieri, taieri de salarii, reduceri bugetare, evaluari prostesti - care au demotivat cadrele didactice. Elevii insisi sunt demotivati vazand ca fosti elevi si studenti mediocri, persoane care au fraudat in fel si chip ajung sa conduca institutiile tarii intr-o democratie desfigurata", a explicat Andrei Marga, transmite MEDIAFAX.

In opinia rectorului UBB, ultima vina apartine faptului ca Romania traieste sub "cel mai incompetent guvern din istoria ei moderna, cu un minister al educatiei care este depasit complet de ceea ce-i revine sa faca".

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Andrei Marga a sustinut ca problemele nu se rezolva daca notele vor fi altele, "ci numai daca se revine la pregatire sistematica si efort propriu".

Cat ai luat la BAC? - S-au afisat rezultatele


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.