Prevalenta consumului oricarui tip de drog ilegal, de-a lungul vietii, este in crestere la nivel national, in randul populatiei de 15 - 64 de ani, bucurestenii, spre deosebire de restul tarii, consumand toate tipurile de stupefiante ilegale, rezulta dintr-un studiu prezentat, vineri, de ANA.

Studiul "Prevalenta consumului de droguri in Romania", realizat de Agentia Nationala Antidrog (ANA), arata ca prevalenta consumului oricarui tip de drog ilegal in randul populatiei de 15 - 64 de ani, de-a lungul vietii, este 4,1 la suta, comparativ cu 1,7 la suta in 2007.

Potrivit MEDIAFAX, dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul, intr-un procent de 1,6 la suta fata de 1,5 la suta in 2007 si 1,7 la suta in 2004, urmat de ecstasy (0,7 la suta), heroina si cocaina (cate 0,3 la suta). La grupele de varste 15 - 24 de ani si 25 - 34 de ani este inregistrata cea mai mare prevalenta a consumului de droguri ilegale de-a lungul vietii.

  • Prevalenta consumului de canabis de-a lungul vietii este de 1,6 la suta, in ultimul an a fost de 0,3 la suta, iar in ultima luna de 0,1 la suta.

"Canabisul se consuma in toate regiunile tarii, pe regiuni fiind inregistrate urmatoarele procente: 6 la suta in Bucuresti - Ilfov, 2 la suta in Centru, 1,5 la suta in regiunea Vest, 1,4 la suta in Sud est, 0,9 la suta in Sud Vest, 0,8 la suta in Nord Est si 0,4 la suta in Sud si Nord Vest.

De-a lungul vietii canabisul este experimentat de populatia de toate varstele, celelate droguri fiind incercate cu precadere de populatia tanara, cu varsta de 15 - 34 de ani. Cea mai mica varsta declarata de un respondent pentru debutul in consumul de canabis a fost de 14 ani, media varstei de debut fiind 22 de ani", a declarat directorul Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Sorin Oprea.

  • Prevalenta consumului de ecstasy de-a lungul vietii este de 0,7 la suta, cea din ultimul an de 0,2 la suta, iar cea din ultima luna de 0,14 la suta. Si acest drog se consuma in majoritatea regiunilor tarii, cu exceptia regiunilor Sud Vest, Sud Est si Nord Vest.
  • Consumul de cocaina se inregistreaza in Bucuresti - Ilfov, prevalenta de-a lungul vietii fiind de 0,9 la suta, in Vest (0,5 la suta), in Centru si Nord Vest (0,4 la suta) si in Nord est (0,3 la suta), in timp ce consumul de amfetamine si ciuperci halucinogene este intalnit exclusiv in Bucuresti - Ilfov.
  • Consumul de solventi, substante inhalante si aurolac este mai des intalnit in Vest, Sud Vest, Bucuresti, Nord Vest si Nord est, ketamina in Vest, Sud Vest si Bucuresti - Ilfov, in timp de heroina este consumata cel mai frecvent in Bucuresti - Ilfov, cu o prevalenta de 1,7 la suta, urmata de Vest (0,5 la suta) si Centru (0,4 la suta).

, a declarat seful ANA."Similar cu situatia inregistrata in cazul prevalentei de-a lungul vietii, prevalenta consumului de droguri in ultimele 12 luni continua sa fie concentrata pe droguri recreationale, cum ar fi canabisul lsi ecstasy, care sunt consumate cu predilectie de tineri intre 15 si 34 de ani, majoritatea de sex masculin, mai ales din regiunile Bucuresti - Ilfov si Vest. (...) Pentru prima oara la nivel national este semnalat consumul de ketamina"
Citeste si:
Gigi Becali, declarații total neașteptate despre situația lui...
Gigi Becali, declarații total...

El a mentionat ca in Bucuresti, spre deosebire de restul tarii, respondentii au declarat ca au consumat toate tipurile de droguri ilegale mentionate in chestionar. Astfel, prevalenta consumului de canabis de-a lungul vietii este, in Capitala, de sase la suta, in ultimul an de 1,3 la suta, iar in ultima luna de 0,4 la suta.

"Daca analizam prevalenta consumului in ultimele 12 luni, respondentii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani au declarat intr-un procent de 2,6 la suta ca au consumat recent canabis, comparativ cu cei din grupa de varsta 25 - 34 de ani la care procentul inregistrat a fost de 1,8 la suta, respectiv cei din grupa 45 - 54 de ani cu 2,3 la suta", a declarat Oprea.

El a precizat ca barbatii, comparativ cu femeile, au declarat un consum mai mare de canabis. Astfel, opt la suta dintre barbati au experimentat consumul de canabis, fata de 4,1 la suta dintre femei.

Citeste si:
Primul laborator de extragere a cocainei din România, descoperit în...
VIDEO Primul laborator de...

Studiul "Prevalenta consumului de droguri in Romania" a fost efectuat pe un esantion de 5.100 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani, colectarea datelor fiind realizata in perioada noiembrie - decembrie 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.