Guvernul interzice etnobotanicele. Producatorii si comerciantii risca amenzi de pana la 100.000 lei si inchisoare de pana la 8 ani

Sanctiunile vor fi introduse odata cu stabilirea unei definitii clare a notiunii de "substitut" care permite fabricarea produselor etnobotanice, releva proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea etnobotanicelor. Magazin cu etnobotanice langa un centru de dezintoxicare.

Denumit proiect "privind interzicerea substitutelor in vederea asigurarii sanatatii si a protectiei populatiei", documentul se bazeaza pe reglementarile adoptate de Polonia in noiembrie 2010, prin care au fost interzise atat fabricarea si introducerea pe piata a unor astfel de substante, cat si functionarea magazinelor care le comercializeaza, relateaza MEDIAFAX.

Prin acest act normativ, Guvernul va defini notiunea de "substitut" drept orice substanta de origine naturala sau sintetica, in orice stare fizica, sau orice produs, planta, ciuperca sau parti ale acestora care poate fi utilizata pentru a produce efecte psihoactive si/sau are un impact negativ asupra starii de sanatate individuala sau colectiva ori asupra comportamentului social si care nu este reglementata de alte dispozitii legale in vigoare. Boc: Fenomenul produselor etnobotanice nu va disparea niciodata!

Ordonanta va interzice producerea, fabricarea, comercializarea, distribuirea, punerea la dispozitie, inclusiv cu titlu gratuit, transmiterea, intermedierea transmiterii, detinerea, introducerea in Romania, importul, publicitatea si promovarea de orice fel si prin orice mijloace, inclusiv electronice, a substitutelor.

  • Amenzi si inchisoare

Pentru incalcarea interdictiei de producere, comercializare, detinere, intermediere a transmiterii, importul si promovarea substitutelor, daca aceasta nu va fi considerata infractiune, vor fi aplicate amenzi cuprinse intre 20.000 lei si 50.000 lei, pentru persoanele fizice, si intre 75.000 lei si 100.000 lei pentru persoanele juridice. Heroina, cel mai consumat drog in Bucuresti

Nu va fi posibila achitarea in 48 ore a jumatate din mimimul amenzii aplicate, facilitate prevazuta de legislatia in vigoare, iar plangerea contraventionala nu va suspenda executarea sanctiunii contraventionale.

Totodata, persoanele fizice sau juridice care incalca in mod repetat interdictia vor fi sanctionate cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi
.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.